Rige fonde genopliver kuldsejlet shoppingcenter

Det halvfærdige Galleria-byggeri i Vanløse har ligget øde hen i to år, men nu investerer Bella Center-ejeren Solstra og en britisk makker trekvart milliard kroner og vil færdiggøre og drive centret.

Byggeriet af Galleria-centret i Vanløse blev indledt for fire år siden og bliver snart genoptaget. Kapitalfonden Solstra forventer som ny ejer åbning af indkøbscentret om to år, helst inden julen 2016. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af hovedstadens mest langstrakte butikscenterprojekter nærmer sig nu en åbning – tre til fire år senere end først forventet.

Investeringsfonden Solstra Capital Partners, som også ejer Bella Center og Crowne Plaza-hotellet, har sammen med den britiske ejendomsfond Tristan Capital Partners overtaget projektet for godt en kvart mia. kr. og vil bruge yderligere en halv mia. kr. på at få bygget centret færdig.

Øde byggeplads

Galleria-centret ligger som en spøgelsesbygge­plads på en stor grund på nordsiden af Vanløse Station midt i den københavnske bydel.

Byggeriet blev sat i gang for fire år siden med varslet indvielse i 2013, men projekt- og ejendomsselskabet Holberg Fenger havde ikke sikret sig tilstrækkeligt med lejere og løb tør for kapital. Derfor blev åbningen udskudt flere gange og byggeriet standset.

Centret får butiksarealer på cirka 36.000 kvadratmeter samt p-arealer og kontorer, så det samlede byggeri bliver omkring 57.000 kvadratmeter.

Projektet omfatter en stiforbindelse til Flintholm Station, der har metro, S-tog, ringbane og et hav af buslinjer.

Kamp om kunder

Flere centereksperter og mulige investorer har vurderet, at et færdigt Galleria ville opleve hård konkurrence fra Rødovre Centrum, der nærmest konstant udvider, fra Frederiksberg Centret, som er ved at få lagt en ekstra etage ovenpå, og måske også fra Spinderiet i Valby og Domus Vista, hvis centerplanerne dér ellers bliver til virkelighed.

De nærliggende centre bekymrer dog ikke Solstra, som tirsdag eftermiddag underskrev de sidste dokumenter efter forhandlinger siden forsommeren.

»Galleria har et attraktivt opland. Det er påfaldende, hvor lidt detailhandel der er i Vanløse, som har en ret velstående og velindtjenende befolkning. Galleria har også gode muligheder for ikke bare at blive et lokalt center, men et områdecenter, der trækker kunder fra dele af Frederiksberg og fra Brønshøj og Husum,« siger chefpartner Oscar Crohn.

Han er finansiel lillebror i handlen, da det London-baserede Tristan skyder flest penge ind. Til gengæld står Solstra for det meste fodarbejde, men trækker på erfaringer fra Tristan, der har investeret i en række indkøbscentre.

Ifølge Oscar Crohn bliver indretningen »lavet lidt om«, så arealerne eksempelvis bliver udnyttet mere effektivt.C.F. Møller, en af landets største tegnestuer, er fastholdt som arkitekt, men suppleres af britiske centereksperter.

Den samlede investering, inklusive færdiggørelse af byggeriet, anslår Oscar Crohn til cirka 750 mio. kr. Han venter at kunne genoptage byggeriet ret hurtigt, og at centret kan åbne om et par år. Solstra ejer i forvejen Crowne Plaza-hotelkomplekset i Ørestad, kendt som Det Sorte Tårn fra regeringsforhandlingerne i 2011, er storaktionær i Bella Center og købte i november det femstjernede Marriott-hotel. Tidligere har selskabet, med kapital fra en række unavngivne private investorer, ejet og siden frasolgt Magasin og Illum.

Presset sælger

Sælger af Galleria er Holberg Fenger-koncernen, som tilbage i 1981 igangsatte sit første projekt med Flemming Holberg Fenger ved roret.

Selskabet voksede gradvis og beholdt stort set alle opførte ejendomme med fokus på Vanløse, hvor det står bag en håndfuld større byggerier. Firmaet har også adresse hér, men i 2012 blev grundlæggeren presset ud af bestyrelse og daglig drift af kreditorerne, fordi krisen og især Galleria gjorde ondt på likviditeten.Med salget må Holberg Fenger-gruppen bogføre et tab på 96 mio. kr., men så er bygge­renter, ejendomsskatter og andre påløbne udgifter også talt med. Balancen er efter salget af Galleria og nogle ejendomme på 1,3 mia. kr., mens egenkapitalen udgør 300 mio. kr.

Ifølge det dugfriske regnskab er koncernen »markant styrket« med frasalget. Formand Steen Parsholt oplyser til Berlingske, at bestyrelsen vil fastlægge en ny forretningsplan.