Rigdom bygget på nederlaget i 1864

Just Karberg-familiens spiritus-formue blev grundlagt i ruinerne af den tabte 1864-krig. I dag er alkohol suppleret med mursten.

Andreas Karberg, Karberghus og Britt Christiansen, 5tested, skal sammen stå for driften af det nye kontorhotel. Fold sammen
Læs mere

Just Karberg-familien er en af Danmarks rigeste, og det hele tog sin spæde begyndelse efter det danske nederlag i 1864 og tabet af Slesvig-Holsten. Mange danskere valgte at emigrere, og en af udvandrerne spurgte vennen Hans Just, om han ville overtage nogle agenturer på stærke drikke.

Det ville han, og halvandet århundrede senere er familien nummer 45 på Berlingske Business Magasins årlige rigmandsliste med en anslået formue på 1,8 milliarder kroner.

Den er opbygget gennem engrossalg af Campari, Jägermeister, Remy Martin og alskens andre mærker udi champagne, vin, whisky og anden spiritus, både herhjemme og i Norge, Finland og Sverige.

Omsætningen har rundet en milliard, og flere end 100 er på lønningslisten.

I tredje generation kom Karberg-navnet til via en svigersøn, og i dag styres koncernen af tre brødre: Peter og Thomas Just Karberg leder kerneforretningen, mens Andreas Just Karberg står i spidsen for ejendommene, hvor brødrenes 78-årige far, Flemming Just Karberg, sidder med i bestyrelsen.

Familien gik lidt ufrivilligt ind i ejendomme tilbage i 1917, fordi Poul Just, søn af grundlæggeren, byggede et kæmpe pakhus på Århusgade på Østerbro. Han vurderede, at Danmark ligesom flere nabolande ville få et spiritusmonopol med stort lagerbehov, men sådan gik det aldrig.

Derfor blev Hans Just Pakhus lejet ud helt eller delvis og har blandt andet været dæk­lager for Goodyear.

I dag har familiekoncernen kontorer her, mens resten er lejet ud, og for en halv snes år siden øgede ejendomsgrenen, Karberghus, investeringerne og ejer nu bygninger for rundt regnet en milliard. Størsteparten er historiske og ofte fredede ejendomme, som er stort set fuldt udlejede.

De nyeste investeringer, for godt 100 millioner kr., er Brønnums Hus, der snart genåbner som eksklusivt kontorhotel ved Det Kgl. Teater og Kongens Nytorv, og den tidligere fransk-reformerte præstegård fra 1730 på Åbenrå i det centrale København – her rykker Arkitektforeningen ind senere i år.