Rig oliestat: »Vi indskyder 490 mio. dollar«

Over de kommende år vil Abu Dhabi støtte det nye globale agentur for vedvarende energi i udviklingslande med 100 mio. dollar om året. En af de centrale figurer bag oprettelsen af agenturet, Sultan Al Jaber, afviser i dette interview rygter om, at agenturet skal arbejde med teknologier til atomkraft.

Et af Mellemøstens største olieproducerende lande, emiratet Abu Dhabi, vil betale 100 millioner dollar om året, svarende til i alt 500 millioner kr. om året over de næste fem til ti år til det første globale agentur for vedvarende energi i udviklingslande i storskala, IRENA. Samtidig er agenturet åben for kapital for andre medlemsstater.

Men der vil ikke blive tale om støtte til atomkraft-teknologi, fastslår en af de centrale figurer bag oprettelsen af agenturet, Sultan Al Jaber. Det er der ellers vedholdende rygter om i den globale energibranchen.

IRENA skal støtte teknologi- og innovation af vedvarende energi udviklingslande som bl.a. Indien, Nepal, Filippinerne og andre lande i Asien, Syd- og Mellemamerika og Caribien får dermed en raketstart med cool cash fra Abu Dhabi. Hvis det er muligt, vil IRENA også gerne støtte projekter i Kina.

»Over de næste seks år vil Abu Dhabi støtte med 136 mio. dollar som hjælp til driftsomkostningerne i agenturet. Desuden støtter Abu Dhabi agenturet med 350 mio. dollar til projekter inden for vedvarende energi i forskellige udviklingslande,« siger Suldan Al Jaber.

Han er administrerende direktør for verdens største bæredygtige by, Masdar, hvor IRENA – The International Renewables Energy Agency – er under opførelse. IRENA-projektet blev først på året skudt i gang af Abu Dhabi. Men i denne uge har agenturet opnået bred international opbakning fra bl.a. Danmark. Agenturet er åben for alle stater, der er medlem af FN. Der er vedtaget nogle statutter, som Danmark, Tyskland og Spanien har været meget aktive i at få lavet.

Hvilke former for grønne CO2-neutrale energiprojekter vil IRENA støtte, Al Jaber?»Vi går selvfølgelig efter at støtte og udvikle vedvarende energi inden for sol, vind og andre rene teknologier,« siger han.

Nogle kritikere har været bange for, at det nye globale agentur for CO2-neutral energi i udviklingslande skulle få en snert af atomkraft over sig, hvis Abu Dhabi fik agenturet og en franskmand løb med posten som generalsekretær. Hvilket nu er sket. Årsagen er emiraternes aktuelle forhandlinger med USA og Frankrig om at købe teknologi til atomkraft.

Ifølge forlydenderne ønsker I i Abu Dhabi teknologi til atomkraft fra USA og Frankrig. Er det rigtigt?

»Nej, ikke til Masdar. Det har Masdar intet at gøre med«.Hvad så med IRENA?

- IRENA har heller intet at gøre med atomkraft. Det er ikke på vores dagsorden,« fastslår Sultan Al Jaber overfor Berlingske Business.