Rig fond køber butikscentre for milliarder

På kort tid har kapitalstærk nordisk fond opkøbt indkøbscentre for næsten to milliarder kroner, er på vej med yderligere to centre – og har appetit på endnu flere.

NREP satser bevidst på de lidt mindre butikstorve, som her i Taastrup, hvor man til gengæld er ret sikker på, at folk kommer på grund af f.eks. et supermarked eller et apotek. Illustration: NREP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På ganske kort tid har det pannordiske ejendomsselskab Nordic Real Estate Partners (NREP) opbygget en dansk portefølje, som snart omfatter syv indkøbscentre til en værdi på to milliarder kroner.

Det er sket i et marked, hvor hovedrollerne i årevis har ligget fast hos en trio med Danica Pension, ejendomsselskabet Dades og centerspecialisterne Steen & Strøm. Og i et marked, hvor flere eksperter over for Berlingske Business onsdag vurderede, at centrene på få år vil øge deres samlede andel fra 24 procent af danskernes forbrug til 30 procent efter en vækstpause under finanskrisen.

Sidste år købte NREP det nybyggede Taastrup Torv-center af udviklingsfirmaet Sophienberg for knap 200 millioner kroner samt Veri Center i Aarhus-bydelen Vejlby Risskov med et Kvickly-supermarked og cirka 25 butikker af et boligselskab.

For få måneder siden blev porteføljen fordoblet med to mindre centre, Holte Midtpunkt og Friheden Butikscenter i Hvidovre, som NREP begge overtog fra Dades. Og for to uger siden kunne Berlingske Business løfte sløret for, at NREP havde indgået aftale med ejendomsselskabet Nordicom og udviklingsfirmaet NPV om at opføre DISA Shopping-centret i Herlev med en forventet værdi på en milliard kroner.

Nu er yderligere et center på vej ind i bøgerne, mens et andet er ved at få finkæmmet regnskaberne.

»I københavnsområdet har vi underskrevet en aftale om et butikscenter til knap 200 millioner kroner, og i Aarhus er vi i gang med due diligence-proces for et center. Det koster knap 100 millioner kroner. Samtidig er der visse udviklingsmuligheder,« siger partner Rasmus Nørgaard.

Jagter små centre

NREP investerer via en række fonde, som eksempelvis PFA Pension og Lægernes Pen­sionskasse har skudt penge ind i. Butikscentre er her i Danmark et af målene, men ikke de helt store som Field’s og Rødovre Centrum, da de allerede drives ganske udmærket af deres ejere.

»Det kan vi ikke gøre meget bedre, og start­afkastet er lavere end for de mindre centre. Vores typiske investeringer ligger på 100 til 300 millioner kroner,« siger Rasmus Nørgaard.

Sigtekornet er indstillet på de mindre såkaldte lokalcentre, hvor kunderne bor eller arbejder lige i nærheden. Dem har NREP gode erfaringer med fra Sverige og Finland.

»Vores centre behøver ikke at have 27 forskellige tøjbutikker. Men der skal være dagligvarer, måske en Matas og et apotek – altså det, folk har brug for i deres dagligdag, så der er et naturligt flow af mennesker. Derfor er god beliggenhed tæt på, hvor folk bor og færdes, vigtig, og i Taastrup kan vi se, at folk nærmest er nødt til at gå igennem vores center, når de skal til stationen,« siger Rasmus Nørgaard.

Store vækstplaner

Geografisk har NREP fokus på Storkøbenhavn og Aarhus, fordi merafkastet eller risikopræmien ved at investere i lidt mindre byer er »alt for marginal«.

NREP har »relativt store kapitaltilsagn«, og Nørgaard venter om tre til fem år en mærkbart større portefølje end de nuværende cirka to milliarder kroner – både i kraft af nye centre og af udvidelser.

»Porteføljen er ikke fem gange større, men måske dobbelt så stor,« lyder hans vurdering.

Rasmus Nørgaard var i 2005 med til at grundlægge NREP, som i de første år holdt sig til Sverige og Finland, fordi priserne var blevet lige vel høje på det dengang hæsblæsende danske ejendomsmarked.

I 2009 blev NREP aktiv herhjemme og nærmer sig mursten for fire milliarder kroner, blandt andet boliger og logistikejendomme, herunder det kommende nye grønttorv i Høje-Taastrup.

På nordisk plan forvalter NREP i øjeblikket investeringer for cirka ti milliarder kroner. Så sent som tirsdag blev porteføljen forøget med en finsk logistikejendom på 52.000 kvadratmeter svarende til godt syv fodboldbaner.