Rift om sygehusmilliarder

Kampen om de 40 mia. kroner som regeringen har afsat til nye sygehuse er allerede begyndt i byggebranchen. Pengene kan skære en fjerdedel af ledigheden i byggeriet.

Moderniseringen af de danske sygehuse skaber jubel hos både arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører og håndværkere. Ifølge Dagbladet Børsen ser de store muligheder for at fylde ordrebøgerne ud med nye opgaver.

”Det er et overordentligt interessant markedspotentiale, og vi vil gøre, hvad vi kan for at vinde vores andel,” siger sektionsdirektør Hans Blinkilde fra entreprenørvirksomheden NCC til avisen.

NCC har en specifik markedsstrategi for sygehusbyggerier, og man har nedsat en arbejdsgruppe, der skal vinde sygehusopgaverne.

”Vi følger sygehus for sygehus ganske tæt og vil byde på både stort og småt. Vores vurdering er, at de samlede investeringer bliver betydeligt større end de 40 mia., som foreløbigt er i spil. Hvor meget det kan kompensere for nedgangen inden for andre opgaver er for tidligt,” siger Hans Blinkilde.

Kampen om milliarderne er således allerede sat i gang. En ny beregning fra Dansk Byggeri viser ifølge Dagbladet Børsen, at de 40 mia. kroner, som regeringen og regionerne har afsat i perioden 2009-2018 vil skabe 53.000 etårsansættelser. Ud af dem vil 3000 job være i udførende byggevirksomheder.

”Investeringerne i sygehusene kommer på et rigtigt godt tidspunkt. Maskiner står stille, og folkene sidder og venter. Der er masser af ledig kapacitet, og det gode er, at sygehusbyggerierne vil tilgodese alt fra malermesteren til de store entreprenører fordelt over hele landet,” siger specialkonsulent Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Han vurderer, at sygehusprojekterne alene vil reducere ledigheden blandt byggearbejdere med en fjerdel. De første store byggeopgaver kommer i udbud næste forår på Det Nye Universitetshospital i Skejby.