Rift om Nokias bedste kort

Tyske bilproducenter går sammen med amerikansk kapitalfond for at købe korttjenesten Here.

Også taxitjenesten Uber vil gerne have fingrene i Nokias digitale korttjeneste Here, som er sat til salg. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Nokias digitale landkorttjeneste, Here, vil mange gerne eje, og nu går en række tyske bilproducenter sammen med en amerikansk kapitalfond for at overtage Here.

Mercedes, Audi og BMW har slået sig sammen med kapitalfonden General Atlantic for at købe Here, siger to unavngivne kilder til nyhedsbureauet Reuters. General Atlantic skal lægge 30 procent af pengene ved et køb.

I april fortalte Nokia, at man undersøger muligheder for at sælge Here, tidligere kaldet Nokia Maps. Nokia solgte i 2014 hele sin mobilproduktion af Lumia-telefoner med Windows til den amerikanske softwaregigant Microsoft. Nokia sælger i dag mobiludstyr som master og antenner og er verdens tredjestørste på området. Nokia har dog lagt et bud på 15,6 milliarder euro på den fransk-amerikanske netværksudstyrsgigant Alcatel-Lucent, og med en overtagelse overhaler Nokia kinesiske Huawei og bliver næststørst i verden efter svenske Ericsson.

Også Uber er med i opløbet

Ingen af bilproducenterne eller General Atlantic vil kommentere Reuters' oplysninger, men Nokia har lovet at offentliggøre resultatet af sine undersøgelser af et muligt salg sidst i maj.

Også det omstridte taxiselskab Uber er interesseret i at købe Here-korttjenesten, som anslåes at være lidt over 26 milliarder kroner værd. Uber er gået sammen med den kinesiske søgemaskine Baidu og kapitalfonden Apax Partners. Også andre bilproducenter har meldt sig som interesserede købere, ligesom den svenske kapitalfond EQT indgår i en anden bydergruppe.

De digitale landkort er afgørende vigtige i bestræbelserne på at producere selvkørende biler, hvor internetforbindelsen til massevis af sensorer og andre indsamlede trafikoplysninger skal sikre, at bilen kan køre, uden at chaufføren skal bruge rat og pedaler.

Nokia Here bygger på kort fra Navteq, som Nokia købte i 2008 for 5,7 milliarder euro.

Kortene kan gemmes

Here-kortene bruges i dag af Amazon, Microsoft, Yahoo og fire af fem bilnavigationssystemer. Men Here udmærker sig også ved, at man kan hente landkort for hele lande ned på sin telefon eller tavle-PC, så man ikke skal bruge af sin dataforbindelse, hvilket især er dyrt i udlandet. I stedet bruges den indbyggede GPS, som ikke kræver mobildataforbindelsen åben.

Here omsatte i 2014 for 970 millioner euro men endte på et underskud på 1,24 milliarder euro efter en nedskrivning af goodwill på 1,21 milliarder euro. Nokia forventer dog, at korttjenesten vil sælge mere i 2015.