Rift om gode kunder presser indtjeningen

Andelen af lånelystne, stærke bankkunder er lille, og bankernes kamp om dem presser rentemarginalerne ned.

Sydbanks direktør Karen Frøsig er en af dem, der erklærer sig parat til at arbejde hårdt for at få de gode og lånelystne kunder til banken. Arkivfoto: Claus Fisker
Læs mere
Fold sammen

Hvis udbuddet er stort, men efterspørgslen er lille, må man sænke priserne, og det er netop, hvad bankerne i stigende grad gør over for de gode kunder.

Bankerne tvinges simpelthen til at tilbyde ekstra lave renter til de økonomisk stærke kunder, og den øgede konkurrencen er nu så stor, at det kan læses direkte i bankernes regnskaber, hvor renteindtægterne generelt set er faldende.

Det blev nævnt af blandt andre Jyske Bank og Sydbank, da de offentliggjorde regnskaber i sidste uge, som en årsag til den faldende indtjening.

»Min balance er blevet ændret henover året fra, at jeg har nedskrevet nogle dårlige lån til at få nogle nye gode på bøgerne, og de betaler ikke helt så meget i rente. Verden er blevet sådan, at vi alle går efter de bedste kunder og de mest sikre kunder, og der skal arbejdes benhårdt for at få flere af dem på bøgerne,« sagde Sydbanks direktør, Karen Frøsig.

De største banker låner som hovedregel pengene billigst i udlandet, og derfor har de bedst plads til at konkurrere på prisen. Men også de banker, der har et stort indlånsoverskud, kan være med.

Det gælder blandt andre Arbejdernes Landsbank, der har hele 12 mia. kr. i indlånsoverskud. De penge er klar til at blive lånt ud, når efterspørgslen melder sig.

»Hvis det er kunder, der passer ind i vores vækststrategi, vil vi gerne være konkurrencedygtige og attraktive på udlånsmarkedet. Det er netop en vigtig del af strategien med vores indlån, at vi sætter pengene i likvide papirer, så vi har mobiliteten til at gå fra papirtunge til mere udlånstunge i forbindelse med samfundsvækst,« siger bankdirektør Jan Andersen.