RFID i logistik giver risiko for at andre lytter med

Varestrøm. Stregkodens afløser i form af små, intelligente tags kan gøre logistikken mere effektiv, men der er også problemer og trusler forbundet med den nye teknologi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye RFID-teknologi, hvor varer, paller og transportkasser påføres små, intelligente tags, er godt på vej ind i forsyningskæden fra producenter til slutbruger. Den nye teknologi kan give store besparelser for producenter og transportører, men der er en risiko for, at andre lytter med og tilegner sig information om konkurrenters interne forhold.

Det er Teknologirådet, som peger på risikoen for, at industrien og logistikvirksomheder ufrivilligt kommer til at levere elektroniske oplysninger af stor værdi for konkurrenter. Derfor opfordrer Teknologirådet blandt andet erhvervsorganisationer og industrien til at udvikle regler og normer for, hvordan den nye teknologi skal anvendes.

RFID-teknologien er langt mere anvendelig end stregkoden, fordi man ikke behøver direkte kontakt til hvert mærket objekt, og man kan læse mange varer på én gang. Dermed er det muligt automatisk at registrere, overvåge, kontrollere og effektivisere alle produkters vej gennem den globale forsyningskæde lige fra producent til butik.

I en ny rapport om den nye RFID-teknologi fortæller Teknologirådet, at RFID allerede har været brugt på kasser i produktionsanlæg i mange år, blandt andet til automatisering af sortering, og til at følge virksomheders aktiviteter fra maskiner til returemballage. RFID-tags kendes også i logistiksektoren, men hidtil har det været lukkede systemer, mens det nye er, at RFID skal gå gennem produktionskædens led af aktører med forskellige systemer, krav og ønsker.

Det giver både udfordringer og fordele, påpeger rådet.

Lovende teknologiDen nye rapport hedder "RFID fra produkt til forbrug, muligheder og risici ved RFID-teknologi i værdikæden".

Som udgangspunkt er RFID-teknologien en lovende teknologi, der ifølge rapporten kan skabe utallige muligheder i hele værdikæden.

I erhvervslivet vil RFID-tags give øget gennemsigtighed, så forskellige aktører i distributionskæden, producenten, transportøren og modtageren - alle kan se, hvor en sending varer befinder sig. Den logistiske gennemsigtighed vil ifølge rapporten være med til at ændre forretningsprocesserne og skabe øget effektivitet i produktions- og lagerstyring.

Just in time-princippet bliver efter alt at dømme endnu mere effektivt end tilfældet er i dag for både industri og detailhandel, og RFID åbner mulighed for, at almindelige butikker kan trimme vareindkøb og lagerbeholdning. Det vil påvirke både producentens og transportørens arbejdsgange.

TruslerMen rapporten nævner nogle uheldige konsekvenser, som erhvervslivet skal drøfte snarest muligt. Sker det ikke, vil store internationale virksomheder, der allerede er nået langt med at anvende RFID, bestemme, hvordan standarderne skal være.

Et problem er industrispionage og vejpirater. Truslen kommer fra for eksempel konkurrenter og vejpirater, der stopper lastbiler og tømmer dem for indhold, og problemet opstår, hvis de kan læse RFID-tags i det skjulte og kortlægge varestrømmen i forsyningskæden.

Et andet problem er ifølge rapporten, at alene kobbermængden i RFID-tags er en potentiel miljøbombe, når taggene skrottes. Derfor bør myndighederne og industrien stille krav til enten hvordan RFID-tags håndteres som elektronikskrot, eller at der udvikles alternative tags, som indeholder færre miljøbelastende stoffer.@Brødhalvfed m. indryk:Mere info

- Rapporten kan hentes på Teknologirådets hjemmeside www.tekno.dk. Samme sted findes et nyhedsbrev om RFID i værdikæden og de nødvendige initiativer, som rådet anbefaler.