Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fusionen var godt i gang for det nye par i dansk revision, det fusionerede KPMG-EY, da konkurrencemyndighederne kort før jul meddelte, at fusionsparterne havde overtrådt konkurrenceloven, inden fusionen var godkendt.
Nu overvejer konkurrencemyndighederne, om de skal overdrage sagen til Bagmandspolitiet, hvis officielle navn er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
»En overtrædelse af de her regler i konkurrenceloven er bødebelagt, men det er ikke noget, vi kan træffe afgørelse om. Det er noget, SØIK kan træffe afgørelse om. Vi kan beslutte, om den skal oversendes til SØIK, og det er noget, vi overvejer,« siger Bitten Thorgaard Sørensen, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.KPMG og EYs overtrædelse af konkurrenceloven skete ifølge konkurrencemyndighederne, fordi fusionsparterne tog forskud på fusionen længe før, den var godkendt af myndighederne. KPMG og EY var i deres aftale blevet enige om, at KPMG skulle opsige samarbejdet med det internationale KPMG-netværk og som sagt så gjort. Samme dag, som aftalen mellem KPMG og EY blev indgået, opsagde KPMG aftalen med det internationale KPMG-netværk. Men den går ikke set med konkurrencemyndighedernes øjne. For dermed var KPMG og EY begyndt at implementere fusionen, før den overhovedet var godkendt.
»Konkurrencerådet har afgjort, at revisionsvirksomhederne KPMG Danmark og EY delvist gennemførte deres fusion, før den blev godkendt. Det var i strid med reglerne om fusionskontrol,« som der stod i pressemeddelelsen fra konkurrencemyndighederne i december.
Fusionen mellem KPMG og EY fik konkurrencemyndighedernes velsignelse i slutningen af maj 2014, men efterfølgende fandt konkurrencemyndighederne altså grund til at kigge på fusionen igen. I sommer fik EY, som er fortsættende navn for det fusionerede firma, en henvendelse fra konkurrencemyndighederne om den mulige overtrædelse af konkurrenceloven.
Hos EY stiller CEO Jesper Koefoed sig uforstående over for Konkurrencerådets afgørelse.
»Vi er helt uenige i afgørelsen, og derfor vil den også blive anket. Vi mener ikke, at vi har gjort noget forkert, eller at vi kunne have gjort det på en anden måde. Vi fik godkendelsen i maj, og vi blev lagt sammen i juli, men der er så et enkelt trin i en proces, som myndighederne synes, at vi skulle have gjort på en anden måde, og det er vi så uenige i,« siger Jesper Koefoed.
Overtrædelser af konkurrenceloven kan straffes med bøde, men konkurrencemyndighederne kan ikke sige, hvor stor en bøde, det fusionerede KPMG-EY i givet fald kan idømmes, for revisorerne betræder jomfruelig jord med deres lovovertrædelse.
»Sagen er den første af sin slags i Danmark, så der er ingen praksis for, hvad bødestørrelsen kan være. Det er første gang, at vi griber ind over for, at nogen har overtrådt det her forbud mod at implementere en fusion, før den er godkendt. Vi har praksis for overtrædelse af misbrug af dominerende stilling og for overtrædelse af kartelregler, men ikke for den her type overtrædelse,« siger Bitten Thorgaard Sørensen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Når bøderne beregnes i konkurrence-sager, tages der udgangspunkt i overtrædelsens grovhed, varighed og virksomhedens omsætning. Skulle EYs overtrædelse ende med en bøde til EY, vil CEO Jesper Koefoed ærgre sig, men også tage det oppe fra og ned.
»Det ville da ærgre mig, hvis det skulle ende med en bøde. Det skal dog ses i forhold til, at vi er en stor, nordisk forretning med 7.000 ansatte, og det vigtigste for os er, at fusionen er på plads, og at vi er i god gænge med det nye EY,« siger Jesper Koefoed.