Revisorexit skaber tvivl om Cimber-ejers planer

KPMG har højst opsigtsvækkende opsagt samarbejdet med Cimber Sterling. KPMG udtrykker manglende tillid til grundlaget for revisionen i en udmelding uden fortilfælde.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i påskeferiens stilhed har Cimber Sterling mandag aften udsendt en opsigtsvækkende meddelelse. Revisoren KPMG har valgt at opsige samarbejdet og fratræde som selskabets revisor, fortæller Cimber Sterling.

Et nærmere kig på KPMGs begrundelse for opsigelsen, som er sendt ind til Erhvervsstyrelsen, viser en dramatisk situation.

»Fratrædelsen skyldes manglende betaling af forfaldne honorarer samt manglende tillid til, at der kan tilvejebringes et meningsfyldt grundlag for revision og afgivelse af revisionserklæringer,« skriver KPMG til Erhvervsstyrelsen.

Exit uden fortilfælde

KPMG ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, og Erhvervsstyrelsen har først tid til at se på sagen efter påske, men for aktieanalytiker Jacob Pedersen, der har fulgt luftfart i mange år som analytiker i Sydbank, er der ingen tvivl om sagens alvor.

»Jeg kan ikke huske, at vi har haft fortilfælde, og det lyder som om, at den ukrainske hovedaktionær ikke vil levere papirer til revisorerne på, hvad han lover Cimber Sterling. Det er selvfølgelig dybt, dybt kritisabelt, og det skaber tvivl om opbakningen. Det er også meget uheldigt for Cimber Sterling, at samarbejdspartneren ikke vil rette ind, så Cimber kan holde sig gode venner med sine øvrige interessenter,« siger Jacob Pedersen.

Han understreger, at hvis der er én regning, man til hver en tid skal huske at betale, så er det revisorens.

Jacob Pedersen ser KPMGs beslutning som et tegn på det problematiske i al hemmelighedskræmmeriet omkring den ukrainske hovedaktionær Igor Kolomoyskij, der ejer majoriteten i Cimber Sterling gennem Cypern-selskabet Mansvell Enterprises Ltd.

Mere kapital nødvendig

Bestyrelsen i Cimber Sterling har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling den 24. april, hvor der skal vælges ny revisor samt gives tilladelse til at udvide aktiekapitalen med op mod 300 millioner kroner ved konvertering af gæld, så problemet med den negative egenkapital løses.

»Egenkapitalen er væk, og derfor er konverteringen logisk. Jeg vil vurdere, at 300 millioner kroner ud over at dække huller også bør være tilstrækkeligt til, at Cimber kan flyve videre halvandet år endnu, så man kan lave en egentlig sammenlægning med Skyways,« siger Jacob Pedersen med reference til det svenske luftfartsselskab, som Mansvell også ejer.

Kolomoyskijs luftfartschef Gregory Gurtovoy er bestyrelsesformand i Cimber Sterling, og bestyrelsen indstiller, at PwC bliver selskabets nye revisor. PwC har arbejdet for selskabet i forbindelse med udviklingen af den nye strategi og var desuden Mansvell Enterprises’ rådgivere i forbindelse med overtagelsen af aktiemajoriteten i Cimber Sterling i 2011.

»KPMG må selv forklare sin beslutning, men vi laver i stedet en aftale med PwC, som også har været med til at udvikle den nye strategi. PwC har vi ikke haft nogen som helst problemer med, og det forventer vi heller ikke fremover,« siger Jan Palmér, administrerende direktør i Cimber Sterling, som ikke vil diskutere spørgsmålet om manglende betaling af honorarer til KPMG i offentligheden.

Direktør tror på opbakning

Direktøren føler sig sikker på, at hovedejeren fortsat støtter op om selskabet.

»Vi har hele tiden fået støtte fra hovedejeren, som har sikret likviditet til virksomheden og nu også vil være med til at løse problemet med den negative egenkapital. Så jeg mener, at hovedejeren tydeligt har vist, at man tror på virksomheden og fortsat vil støtte den,« siger Jan Palmér.

Aktien i Cimber Sterling er faldet støt siden børsnoteringen i december 2009, hvor aktien kostede ti kroner. I går lukkede den i 0,95 kr. (et fald på fem pct.), svarende til en børsværdi på blot 43 millioner kroner. B