Revisorer spinder guld på ikke at fortælle små virksomheder om billige løsninger

De danske revisorer udnytter de små virksomheders tillid, viser undersøgelse blandt medlemmer af organisationen Arbejdsgiverne.

Der er mange penge at spare for de mindre danske virksomheder med under 12 ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Din revisor sælger dig den dyre løsning. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Arbejdsgiverne har foretaget blandt deres 2.250 medlemsvirksomheder. Her svarer 64 procent af de adspurgte virksomheder, at de ikke er blevet gjort opmærksom på muligheden for at vælge et såkaldt review, hvor en revisor kun undersøger regnskabet ved forespørgsler og analyser, så det dermed er et mindre og billigere alternativ til revision.

I mange år har der været en tradition for, at alle selskaber, uanset størrelse, skulle aflægge et årsregnskab, der skulle revideres af en uafhængig revisor. Men en lempelse af kravene sidste år betyder, at et revideret regnskab i dag kun er lovpligtigt for virksomheder med flere end 12 ansatte eller en nettoomsætning på otte millioner kroner.

Mange virksomheder ligger under den grænse, og det får chefkonsulent i Arbejdsgiverne Mikael Tipsmark til at rette en skarp kritik mod revisorbranchen. Han mener, at revisorerne udnytter virksomhedernes tillid.

»Det er lusket og uklædeligt for en branche, der netop lever af troværdighed. Mange små virksomheder kan sagtens nøjes med et såkaldt review, og det ved revisorerne udmærket godt. Det er en oplysning, som kunne spare mange små virksomheder penge hvert år. Der findes selvfølgelig også mange gode revisorer, men deres troværdighed bliver også sat over styr her,« siger han.

Det billede kan direktør i brancheforeningen for FSR - danske revisorer Tom Vile Jensen slet ikke genkende. Han forklarer, at der fra foreningens side har været stor opbakning til muligheden for såkaldt udvidet gennemgang, men at det tager tid, før det nye produkt modnes på markedet hos både virksomheder og revisorer.

»Som tiden går, forventer vi også, at flere vælger en udvidet gennemgang. Dialogen er i gang og kan blive endnu bedre, og vi bakker op om at understøtte, at dialogen bliver taget med kunden,« siger Tom Vile Jensen, der understreger, at over 13.000 virksomheder foreløbig har valgt en udvidet gennemgang.

Banken bestemmer

Årsagen til, at revisorerne ofte hidtil har tilbageholdt review-muligheden, kan ifølge Kim Klarskov Jeppesen fra Institut for Regnskab og Revision på CBS skyldes en generel vurdering blandt revisorerne om, at et revideret regnskab er i virksomhedens interesse.

»Et review kan give problemer i relationen til långiver, fordi banken for at kunne træffe bestutninger skal have et regnskabsmatriale, som den kan stole på. Hvis ikke den har det, bliver det enten umuligt at få et lån eller meget dyrere, end det ellers ville være,« siger han.

Mange små virksomheder ender derfor med at stole blindt på deres revisor, da det kan være svært at gennemskue de juridiske forbehold, som revisoren tager sig.

»Man kunne godt fristes til at sige, at virksomhedernes tillid til revisorerne er en blind tillid, og at revisorerne udnytter den tillid. De spinder guld på de små virksomheder,« siger Mikael Tipsmark.

Den kritik afviser direktøren for de danske revisorer fuldstændig.

»Tilliden til revisorerne er høj, og den eksisterer, fordi der er et godt samarbejde mellem revisorerne og kunderne. Sådan skal det blive ved med at være, og det er trods alt ikke revisorerne, men derimod virksomhederne, der i fællesskab med for eksempel bankerne, bestemmer den ønskede revisionsløsning,« siger Tom Vile Jensen.