Revisorer mistænkes for at tie om suspekte kunder

Bagmandspolitiet undersøger, om revisorer har overtrådt regler om hvidvask af sorte penge i skatterådgivning.

Revisorer og andre private skatterådgivere har i modsætning til advokater pligt til at indberette suspekte kunder til bagmandspolitiet, der ikke har modtaget en eneste henvendelse i forbindelse med skatteamnestien, hvor danske skattespekulanter fik tilbudt en mildere straf, hvis de meldte sig selv hos skattemyndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat og Erhvervsstyrelsen sætter alvorlige spørgsmålstegn ved etikken blandt de revisionsfirmaer, der har rådgivet skattespekulanter i forbindelse med den danske skatteamnesti, der udløb i sommer, skriver Politiken.

Myndighederne mistænker revisorerne for at have tilsidesat den lovpligtige indberetningspligt, som gælder, når de kommer i kontakt med kunder, der ikke kan gøre rede for større pengebeløb.

Revisorer og andre private skatterådgivere har i modsætning til advokater pligt til at indberette suspekte kunder til bagmandspolitiet, der ikke har modtaget en eneste henvendelse i forbindelse med skatteamnestien, hvor danske skattespekulanter fik tilbudt en mildere straf, hvis de meldte sig selv hos skattemyndighederne.

»Skatterådgiverne skal selvfølgelig ikke indberette de klienter, der vælger at bruge skatteamnestien til at melde sig hos Skat. Men er der klienter, som fortryder eller går deres vej igen, skal de indberettes, hvis de har fortalt rådgiveren om håndteringen af et udbytte, der kommer fra kriminalitet«, siger Per Fiig, vicestatsadvokat og leder af bagmandspolitiets hvidvasksekretariat.

»Vi har ikke fået nogen indberetninger overhovedet, så enten har alle klienter meldt sig selv hos Skat, eller også har rådgiverne ikke indberettet dem. Vi undrer os over, at der ikke har været en eneste sag at indberette«, tilføjer han.

Reglerne er ikke til at misforstå, siger Palle Mose, der er chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen, der nu iværksætter en undersøgelse af sagen.

»Vi vil tage ud og besøge dem, og det er vi så småt begyndt på. Vi har ikke oplysninger om, hvilke revisorer der beskæftiger sig med rådgivning i forbindelse med skattely. Men vi vil prøve at tale med Skat om, hvilke rådgivere det drejer sig om«, siger Palle Mose, der oplyser at brodne blandt revisorerne vil blive meldt til politiet.

Hos brancheforeningen FSR Danske Revisorer erkender formand John Bygholm, at der kan være problemer med meldepligten hos revisorerne, men han tror, at de fleste skattespekulanter har henvendt sig hos de advokater, som ikke har samme meldepligt:

»Vi finder det stærkt utilfredsstillende, at myndighederne på denne måde hænger en branche ud uden at have andet end løse formodninger. Men hvis myndighederne har ret i, at hvidvaskreglerne også gælder revisorers rådgivning i forbindelse med skatteamnestier, så må vi erkende, at det er en dårlig idé at søge rådgivning hos revisorerne«, siger John Bygholm til Politiken.