Revisorer i skudlinjen med kæmpekrav

Der gøres mange forsøg på at drage revisorer til ansvar, men det lykkes ikke altid.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. ARKIVFOTO. Ernst & Young (EY) og KPMG fusionerer i Danmark
Læs mere
Fold sammen

Milliardkrav mod revisorer hører ofte til dagens orden, når store virksomheder går ned. Men det lykkes ikke altid kreditorerne at få penge ud af revisorerne. Genan-sagen er måske undtagelsen, der bekræfter reglen.

Det tidligere KPMG, som i dag er opslugt af Ernst & Young, er stævnet for en milliard kroner for mangelfuld revision af svindelvirksomheden IT Factory. Og Ernst & Young står sammen med den tidligere ledelse af Roskilde Bank over for et erstatningskrav af tilsvarende størrelse.

Lang og trælsom bevisførelse

Det er ofte fristende for kreditorerne at gå efter revisorerne, som har dybe lommer, fordi de er forsikrede for meget store summer. Men bevisførelsen for revisorernes ansvar er ofte lang og trælsom.

For få måneder siden blev revisorerne for den for længst afdøde IT-virksomhed Memory Card Technology frikendt i Højesteret for ansvar for virksomhedens krak. PwC og Ernst & Young var ellers blevet dømt i landsretten to år før til at betale en erstatning på 100 millioner kroner til selskabets kreditorer efter at have modtaget voldsom kritik i Revisornævnet.

Helt anderledes gik det med Deloitte, som var revisor for den skandaleramte dækvirksomhed Genan.

Deloitte måtte krybe til korset og erkende, at revisionsvirksomheden ikke havde gjort sit arbejde ordentligt. Den ansvarlige partner blev fyret, og Deloitte endte med efter et forlig i februar at betale en erstatning, som anslås at ligge på omkring en halv milliard kroner.