Revisionsformand vil luge ud blandt de sorte får

Som formand for FSR - Danske Revisorer vil Jens Otto Damgaard føre en hårdere linje over for revisorer, der overtræder reglerne. Det skal være lettere at ekskludere medlemmer, og myndighederne bør også skærpe kravene på flere fronter, lyder meldingen.

FSR-revisorernes formand, Jens Otto Damgaard, igangsætter en tiltrængt oprydning i branchen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kun ganske få deciderede sorte får i branchen, men hver gang en sag om sløsede revisorer havner i avisernes spalter, rammer det branchens image og selvforståelse benhårdt.

Derfor skal der på flere fronter føres en hårdere og mere konsekvent linje over for dem, der gentagne gange træder ved siden af.

Det er meldingen fra den forholdsvis nye formand for FSR - Danske Revisorer, Jens Otto Damgaard, der vil gøre arbejdet for et bedre image og færre fejl til sin mærkesag nummer ét.

»Det irriterer mig meget, at vi løbende leverer mediehistorier på grund af de meget få revisorer, der træder ved siden af. Ud af sagerne er der tillige en meget lille gruppe revisorer, som får sager igen og igen. Vi skal forbedre kvaliteten med både hjælp og stramninger, og det er blandt andet relevant at gøre det lettere at ekskludere medlemmer,« siger Jens Otto Damgaard i et interview med Berlingske Business.

Han tiltrådte som formand i forsommeren og har sat et mål om, at antallet af sager med fejl i revisorernes arbejde skal »markant ned de kommende år«. Det handler blandt andet om at forbedre branchens image, der har lidt skade af en årrække med højtprofilerede sager og tilbagevendende kritik af sløset revisorarbejde.

»Det bliver en topprioritet for mig som formand at sikre en højere kvalitet i revisorernes arbejde. FSR skal hjælpe medlemmerne, når vi kan, men vi skal også være meget konsekvente over for de få medlemmer, der med gentagne fejl rammer hele branchens image. I første omgang håber jeg, at vi kan vedtage en række vedtægtsændringer for at kunne ekskludere vores medlemmer på en ekstraordinær generalforsamling 18. november,« siger Jens Otto Damgaard, der til daglig er partner i revisions- og rådgivningsselskabet PwC.

Han forventer, at der det første års tid herefter bliver ekskluderet en lille håndfuld medlemmer, som foreningen i nogen tid har haft i kikkerten.

Revisorernes arbejde har fået stigende opmærksomhed, efter at finanskrisen eskalerede for seks år siden. Der er for eksempel sat lup på revisorernes rolle i højtprofilerede sager om IT Factory og en række krakkede banker som EBH Bank, Amagerbanken og Tønder Bank.

Senest er der blevet sat fokus på revisorens rolle i skandalesagen om dækgenbrugsselskabet Genan, hvor et poleret regnskab gav et billede af et selskab i glimrende form, der var alt andet end retvisende. Her reagerede revisionsselskabet Deloitte dog prompte og fyrede den pågældende revisor med det samme.

FSR - Danske Revisorer har tidligere offentliggjort 17 forslag til, hvordan kvaliteten i arbejdet kan løftes, og fejlene nedbringes. Det er disse 17 forslag, Jens Otto Dam-gaard vil have eksekveret så hurtigt som mulig, og han vil som formand for brancheforeningen i den kommende tid bruge meget energi på tre hovedområder.

For det første skal foreningen tilbyde nye hjælpeværktøjer og rådgivning til mindre revisionsfirmaer og revisorer. For det andet skal kravene til foreningens medlemmer skærpes, så man kan ekskludere medlemmer og lettere afvise potentielle nye medlemmer med utilstrækkelig intern kontrol. For det tredje mener Jens Otto Damgaard, at lovgivningen kan skærpes på flere punkter.

»Vi ønsker, at myndighederne kører en hårdere linje, der gælder for alle revisorer. Jeg vil blandt andet foreslå, at der bliver indført en strammere lovgivning, så tre klip i »revisorkørekortet« for eksempel betyder, at man skal op til en prøve. Derudover vil det være fornuftigt, at alle revisorer pålægges at skilte synligt med resultatet af Revisortilsynets kontrol på virksomhedens hjemmeside. Det sidste gør vores medlemmer allerede, men under alle omstændigheder er det jo nok ret usædvanligt for en brancheforening at efterlyse en hårdere lovgivning over for branchen,« siger Jens Otto Damgaard.

Ud over de højtprofilerede enkeltsager giver Revisortilsynets årlige rapport om fejl og regelbrud også ofte anledning til kritik af branchen. Har mange danske revisorer et problem med kvaliteten?

»Der er generelt høj kvalitet blandt danske revisorer, men det er vigtigt, at det bliver endnu bedre. Danske revisionsselskaber reviderer årligt omkring 180.000 regnskaber. Revisornævnet rejser omkring 100 sager mod revisorer, hvoraf omkring 50 sager om året går revisorerne imod. Der er med andre ord relativt få sager – ganske få promiller, men vi skal have tallet yderligere ned. Vores mål er i første omgang at få antallet af sager, der går revisorerne imod, ned med 50 procent mellem 2013 og 2015.«