Revisions- firma dropper Hellerup Finans

Landets fjerdestørste revisionsfirma, BDO, afbryder nu samarbejdet med det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans. Det sker, fordi Hellerup Finans har misbrugt revisionsfirmaets navn. Samtidig fyrer BDO den revisor, der har samarbejdet med Hellerup Finans. »Det eneste rigtige at gøre, hvis BDO vil bevare troværdighed og omdømme,« siger professor. Bech-Bruun er tavs om partner, som sidder i Hellerup Finans’ bestyrelse.

Investeringsselskabet Hellerup Finans. Philip Heymans Alle 3, 4. Sal, 2900 Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af Danmarks store revisionsfirmaer BDO tog i går et drastisk og usædvanligt skridt og fyrede den omstridte investeringsvirksomhed Hellerup Finans som kunde.

Allerede for få dage siden meddelte administrerende direktør Stig Holst Hartwig fra BDO, at revisionsfirmaet følte sig misbrugt i kommercielt øjemed af Hellerup Finans.

»BDO har efterfølgende foretaget en intern undersøgelse af sagen. Det får nu den konsekvens, at BDO ophører samarbejdet med Hellerup Finans. Årsagen er bl.a., at Hellerup Finans uden BDOs viden og medvirken har brugt BDOs navn i salg og markedsføring af en række investeringsprodukter,« skriver Stig Holst Hartwig i en mail.

Men dermed er BDO ikke færdig med at svinge leen. Sagen koster også seniorpartner Tonny Løbner jobbet hos BDO:

»Revisionsfirmaet har også opsagt samarbejdet med statsautoriseret revisor Tonny Løbner, da vi ikke entydigt har kunnet konstatere, at der er sagt fra over for Hellerup Finans i forhold til deres uberettigede anvendelse af vores vurderingsberetning, der alene er udarbejdet til en koncernintern handel med aktier i Rovsing Group,« skriver Stig Holst Hartwig og tilføjer:

»Det er vigtigt for BDO at slå fast, at der altid skal være fuld tillid til kvaliteten af vores rådgivning og produkter.«

Hellerup Finans’ topfigur, Torben Jensen, som den seneste tid har været under svær beskydning fra eksperter, tidligere samarbejdsparatnere, og nu også investeringsselskabets egen revisor, tager BDOs beslutning til efterretning. Men Torben Jensen mener ikke, at han eller virksomheden har gjort noget galt:

»Vi tager BDOs beslutning til efterretning. Hellerup Finans har nøje fulgt den rådgivning, vi har modtaget fra BDO, og al brug af materiale udarbejdet af BDO er sket med tilladelse fra BDO,« skriver han i en mail til Berlingske.

Kun til internt brug

Sagen drejer sig om Hellerup Finans’ værdisætning af Hellerup Finans Ventures porteføljevirksomheder, som er blevet skarpt kritiseret. Værdisætningen af virksomhederne, som kommer fra vidt forskellige brancher, er alle foretaget af statsautoriseret revisor og seniorpartner Tonny Løbner fra revisonsfirmaet BDO i Esbjerg. Tonny Løbner advarede om, at hans vurderingsberetninger ikke måtte bruges til andre formål. Alligevel brugte Hellerup Finans dem i prospekter over for eksterne investorer i forbindelse med aktiesalg. Torben Jensen har imidlertid forklaret, at der var indhentet tilladelse hos revisoren.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, mener ikke, at BDO kunne gøre andet end at skille sig af med sin kunde, Hellerup Finans, og seniorpartner Tonny Løbner:

»Når BDO tager det skridt at opsige samarbejdet med Tonny Løbner, så afspejler det, at Hellerup Finans har brudt nogle interne retningslinjer i meget alvorlig grad, hvis ikke der reageres. Det er et tillidsbrud, som kan skabe tvivl om BDOs omdømme. Og så er der ikke anden vej end det her,« siger han.

Usædvanligt skridt

Per Nikolaj Bukh kalder det usædvanligt, men nødvendigt, at et stort revisionsfirma opsiger en partner:

»BDO tager et drastisk skridt, som jeg mener er helt nødvendigt og korrekt. BDOs omdømme kan ikke holde til sådan en sag. Revisionsfirmaet har jo været inde i nogle uheldige sager, hvor de har været revisor for en del problembanker. Derfor er BDO nødt til at holde fanen højt på det finansielle område, hvis de skal have nogen som helst chancer for at have kunder der,« siger Per Nikolaj Bukh.

BDO har for nærværende ingen yderligere kommentarer til sagen. Heller ikke om firmaet vil tilbagekalde sin påtegning på Hellerup Finans’ årsrapport pr. 30. juni 2015, eller om revisionsfirmaet vil vælge at indsende en supplerende redegørelse til Erhvervsstyrelsen. BDO kan muligvis også blive nødt til at afgive en uddybende begrundelse til Finanstilsynet.

Ingen kommentarer

Berlingske har spurgt bestyrelsesformand for advokatkontoret Bech-Bruun, Christian Ejvin Andersen, om BDOs skridt får Bech-Bruun til at reagere. En af advokatkontorets partnere, Steen Puch Holm-Larsen, var indtil for nylig bestyrelsesformand for Hellerup Finans og sidder fortsat i bestyrelsen. Men det ønsker Christian Ejvin Andersen ikke at svare på:

»Efter vores opfattelse ville det være i strid med de advokatetiske regler at kommentere henvendelser af omhandlende art,« skriver han i en mail.