Retssager mod Google rykker nærmere

Også Frankrig varmer nu op til at trække Google i retten for ulovlig aflytning af trådløse net fra de særprægede fotovogne. I USA går en række stater nu i gang med en undersøgelse, og i Storbritannien er Google blevet meldt til politiet.

Fokus på internetgiganten Google øges dag for dag efter den prekære sag om aflytning af trådløse net fra Googles fotovogne. Foto: Arnd Wiegman, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topfolkene i internetgiganten Google begynder at mærke den varme ånde i nakken fra de stadig flere lande, som varmer op til at trække Google i retten for ulovligt at have indsamlet private data, da de spektakulære fotovogne rullede rundt i 30 lande.

Det franske datatilsyn (CNIL) har indledt en undersøgelse for at afklare, om der skal lægges sag an mod Google, og i USA vil Connecticuts generaladvokat Richard Blumenthal stå i spidsen for en tilsvarende undersøgelse, som op mod 30 amerikanske delstater ventes at koble sig på.

Fotovogne aflyttede trådløse net

I maj indrømmede Google, at dets fotovogne ikke kun havde haft kameraerne ude for at at kunne levere 360-graders billeder til nettjenesten Google Gadevisning. Med i fotovognene var også lytteudstyr, som opfangede den kommunikation, der blev sendt ud via åbne, trådløse net, som vognene passerede.

Blandt de indsamlede oplysninger var foruden e-post og besøg på diverse netsteder også personfølsomme oplysninger som adgangsord til netbanken fra dem, der loggede på via ikke-krypterede net i samme øjeblik.

Det franske datatilsyns foreløbige undersøgelse viser, at det faktisk er tilfældet, og at også private, medicinske oplysninger er blevet opsnappet.

Myndighederne vil dog undersøge sagen grundigt og forventer først sidst på året at have gjort op med sig selv, om næste skridt bliver en retssag.

USA: Forbrugerne skal have klar besked

Google hævder selv, at den indsamlede information mestendels er uanvendelig. Andre mener, at en virksomhed af Googles størrelse kan bruge oplysningerne til at skabe detaillerede og værdifulde profiler af netbrugerne, således at Google bedre kan målrette sine øvrige - typisk gratis - tjenester til dem.

»Forbrugerne har ret til og behov for at vide, hvilke personlige oplysninger - hvilket kan indbefatte e-post, netadresser og kodeord - Google har insamlet samt hvordan og hvorfor,« siger Richard Blumenthal fra Connecticuts myndigheder.

I forvejen har den føderale handelskommission i USA indledt en undersøgelse af forholdene.

Politianmeldt i Storbritannien

I Storbritannien har borgerrettighedsgruppen Privacy International meldt Gooogle til politiet. Her overvejer kriminalpolitiet Scotland Yard nu, hvad der videre skal ske.

Balladen er blot den seneste i en længere række af sager, der har sat luppen på Google. Det har også medført fokus på, om internetgiganten er blevet for stor og eventuelt skal kræves tvangsopsplittet i separate selskaber.