Retsopgør om Amagerbankens krak på vej

Enorme erstatningskrav på vej mod den tidligere ledelse i banken, vurderer professor.

Foto: Christian Als

Det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet er efter længere tids usikkerhed nu på vej med stævninger og erstatningskrav mod den tidligere ledelse i den krakkede Amagerbank. Det skriver Politiken fredag.

Hvor store erstatningskravene bliver, eller præcis hvem de er rettet mod, vil selskabet dog endnu ikke ud med.

- Men stævningerne forventes at blive sendt ud i første kvartal og er lige nu ved at blive gjort færdige; det er vores melding i dag, siger kommunikationschef Jesper Larsen-Ledet til avisen.

Amagerbankens konkurs blev sidste år endevendt i en større advokatundersøgelse, der slog fast, at der var grundlag for at gøre den tidligere ledelse ansvarlig for dens forsøg på at redde banken med risikable valutaspekulationer i blandt andet schweizerfranc. De fejlslagne spekulationer kostede banken næsten 400 millioner kroner.

- Du kan roligt gå ud fra, at sagsøger (Finansiel Stabilitet) går efter det fulde erstatningsbeløb; det sker typisk i disse sager. Men spørgsmålet er jo, om de stævnede overhovedet har en bestyrelsesansvarsforsikring, der kan dække så store krav. Det, vi hører, er, at der ikke eksisterer en sådan forsikring, og derfor kan denne sag få alvorlige konsekvenser for nogle af de stævnede, der i værste fald risikerer at måtte gå fra hus og hjem, siger Caspar Rose, der er professor på Copenhagen Business School (CBS).

De største erstatningskrav vil efter al sandynlighed blive rettet mod de to tidligere topfigurer i banken, advokat N. E. Nielsen, der var formand for bestyrelsen og den tidligere direktør Jørgen Brændstrup.

Dansk aktionærforening er glade for, at der nu kommer et retsligt efterspil.

- Vi har set så mange banker gå ned i konkurser, hvor aktionærerne er blevet snydt og ført bag lyset. Vi har hørt bankdirektørerne sige undskyld for deres handlinger under finanskrisen, men ingen har sagt undskyld til aktionærerne. Vi har brug for et retsopgør, der kan placere et ansvar og give os en mulighed for at lære af det, der er foregået inde på murene både i Amagerbanken og andre krakkede banker, siger Aktionærforeningens formand, Niels Mengfel, til Politiken.

BNB