Retsmøde onsdag kan tilspidse DFDS-drama

Onsdag kl. 11 kan startskuddet blive givet til nye aktioner og blokader af DFDS' færger i den Engelske Kanal. Da vil handelsretten i Boulogne-sur-Mer nemlig taget stilling til et krav om at likvidere det sømands-kooperativ, som DFDS i flere år har konkurreret med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kooperativet har siden 2012 drevet færgefart i konkurrence med DFDS på vegne af Eurotunnel, som ejer færgerne.

Både Eurotunnel og og DFDS har tabt penge på konkurrencen, og i juni gav Eurotunnel op og besluttede at udleje sine færger til den danske konkurrent. Men siden da har strejker, skibsbesættelser og fysiske blokader præget trafikken over Kanalen.

Et mæglingsmøde mellem den franske regering, DFDS, Eurotunnel og kooperativet mandag førte ikke til noget resultat, men et nyt møde er aftalt torsdag kl. 15. Retsmødet onsdag kan imidlertid komme på tværs. Eurotunnel kræver erstatning fra kooperativet, fordi det siden slutningen har juni har holdt to af Eurotunnels færger besat, og kravet kan føre til likvidation, altså juridisk opløsning af kooperativet.

Sømændene i kooperativet har allerede reageret kraftigt på Eurotunnels beslutning om at standse sejladsen. Ikke bare er færgerne blevet besat, men i dagevis blev DFDS forhindret i at komme ind i Calais havn, og adgangen til Eurotunnels tunnelshuttle er flere gange blevet blokeret med brændende bildæk.

Lørdag aften blev en DFDS-færge beskudt med nødraketter af, hvad vidner ifølge avisen la Voix du Nord betegnede sopm »berusede oprørske sømænd«.Herefter indstillede DFDS i to døgn besejlingen af Calais.