Resultatet styrtdykker i dansk cigaretkæmpe

Stort fald i både omsætning og indtjening i tobaksklenodiet House of Prince. Driftsindtjeningen er halveret på bare et år og markedsandelen er under hårdt pres.

Foto: Bardur Eklund

Flere års fremgang i indtjeningen er afløst af massiv tilbagegang i den danske cigaretfabrikant House of Prince, der ejes af British American Tobacco. I et faldende marked taber den suverænt største danske cigaretproducent samtidig markedsandele.

Efter år med høj cigarføring og resultatfremgang styrtdykkede driftsindtjeningen i cigaretselskabet fra godt 1,2 milliarder kroner i 2013 til 670 milliarder kroner sidste år.

Det sker ud af en nettoomsætning, der faldt cirka procent fra over 9 milliarder kroner til små 6 milliarder kroner. Det sender overskudsgraden ned på 39 procent. Året før lå den på næsten 48 procent. Afkastgraden på cirka 23 procent er den laveste de seneste fem år.

Den meget sparsomme ledelsesberetning i regnskabet giver ingen forklaring på det overraskende store dyk. Berlingske Business har efterspurgt et svar fra House of Prince, men i den danske del af virksomheden henvises der til hovedkontoret i London, som endnu ikke har meldt tilbage, om man vil forklare baggrunden for, at mange millioners indtjening er gået op i røg.

House of Prince står bag kendte varemærker som Prince, Kings, Look og Cecil. De stadigt færre rygere går dog efter andre mærker for selskabets markedsandel er skrumpet fra 79 procent i 2013 til 75 procent i 2014.

House of Prince blev i 2008 købt ud af Scandinavian Tobacco Group for 12 mia. kr. af British American Tobacco (BAT), der er verdens næststørste producent af cigaretter. Snart efter købet lukkede BAT ned for al cigaretproduktion i Danmark og flyttede produktionen til bl.a. Polen.