Resterne af ØK bløder millioner trods fremgang

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Der var fremgang at spore hos Santa Fe i årets andet kvartal, men resterne af det hedengangne Østasiatiske Kompagni bløder stadig millioner på bundlinjen.

Trods en tilbagegang i omsætningen - til 46,8 mio. euro fra 50,7 mio. euro i samme periode af 2018 - vendte selskabet rundt på sit driftsresultat (EBITDA) før særlige poster.

Posten gav i april, maj og juni et plus på 1,7 mio. euro, hvor der i samme periode var et tab i samme størrelsesorden.

»Forbedringen var primært drevet af operationel optimering og reduktion af omkostninger, fremgår det af regnskabet.«

Kigger man længere nede i regnskabstallene, havde Santa Fe på bundlinjen et tab på 4,1 mio. euro, svarende til 30,6 mio. kr., i andet kvartal. I 2018 lød tabet på 5,5 mio. euro.

»Vi har fuldt ud eksekveret og leveret den første fase af vores omstruktureringsplan for første halvår 2019,« siger topchef Martin Thaysen i en kommentar til regnskabet.

På trods af et svært marked og faldende aktivitetsniveau har vi været i stand til at forbedre vores rentabilitet og styrke vores likviditet, lyder det.

Santa Fe kunne i weekenden fortælle, at selskabets finansieringspartner, Proventus Capital, mener, at selskabet har brudt sine gældsforpligtelser, hvilket de seneste dage har tæt på halveret aktiekursen for det tidligere ØK.

I foråret fortalte Santa Fe, at selskabet havde indgået en aftale med Proventus Capital, der forlængede et lån på 38 mio. euro til april 2020, men hvis der er tale om brud på låneaftalen, kan dette tilbagekaldes.

Onsdag slår Santa Fe dog fast i regnskabet, at der er forventningen, at parterne finder en løsning, da selskabets overordnede restruktureringsplan er udviklet i samarbejde med Proventus Capital:

»Det er fortsat selskabets forventning, uagtet de nylige beskyldning for brud på klausuler og forpligtelser under den eksisterende aftale jf. selskabets meddelelser nummer 13/2019.«

»Selskabet fastholder denne overbevisning og anerkender ikke eksistensen af nogen brud, fremgår det af regnskabet.«

Santa Fe fastholder forventningerne til 2019 og forventer stadig en tilbagegang i omsætningen i den fortsættende del af forretningen

Det generelle marked for flytning for virksomhed ventes at være på 10-15 pct. modvirket af vækst i Santa Fes målsegmenter.

Indførslen af de nye IFRS16 regnskabsregler forventes at påvirke driftsresultatet (EBIT) positivt med 9 mio. euro.

På børsen kvitterer investorerne for regnskabet ved at sende aktien op med 10,9 pct. til 2,55 kr.

/ritzau/FINANS