Restauranter og natklubber kan næsten ikke få armene ned: »Skøn nyhed at vågne til«

Nattens politiske aftale om massive lempelser af coronarestriktioner får stor betydning for både restauranter og natteliv. Massiv mangel på arbejdskraft stikker dog en kæp i hjulet på glæden over genåbningen. Sådan lyder det fra brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer.

Allerede fra fredag kan restauranterne holde åbent til midnat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring kl. 04 natten til torsdag blev et stort flertal af Folketingets partier enige om en markant genåbning af landet, der ruller en række af regeringens tvangstiltag tilbage. Og særligt for restaurations- og nattelivsbranchen var der masser af gode nyheder.

Barer og restauranter må allerede fra fredag udvide deres åbningstider fra klokken 23.00 til 24.00. Fra 15. juli udvides åbningstiden yderligere til klokken 02.00. Og fra 1. september må diskoteker og natklubber åbne igen med krav om coronapas.

I brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer (DRC) er der stor begejstring over lempelserne og over, at der nu endelig er en plan – også for nattelivet.

»Det er en skøn nyhed at vågne til. Nu er der et overblik og nogle datoer, som restauranter og nattelivet kan forholde sig til, og det er vi sindssygt glade for. Øverst på vores ønskeliste stod lempelser af lukketiden og kvadratmeterkrav, som er det mest begrænsende for at skabe noget økonomi, så at vi allerede fra i morgen kan have åbent til midnat, er selvfølgelig vigtigt og virkelig positivt. Og det er også sindssygt positivt, at nattelivet har fået en dato for genåbning. Det har vi efterspurgt længe,« siger Freja Brandhøj, politisk chef i DRC.

»De mange restriktioner begrænser branchens muligheder for at indhente det tabte, så de kan betale den store gæld, de skubber foran sig. Derfor er det utrolig positivt, at vi nu kan se ind i en sommer med en gradvis større åbning,« tilføjer hun.

Reel genstart af natteliv

For nattelivet bliver der ifølge Freja Brandhøj tale om en »reel genstart« efter 18 måneders nedlukning, før de igen kan slå dørene op.

»For nattelivet er det en reel genstart, for de fleste har jo fyret alle deres folk og skal starte fra nul. Derfor er det godt, at de nu har klar besked, så de kan planlægge ansættelser, indkøb og genåbning,« siger hun.

At der fra mandag heller ikke længere er krav om mundbind, og at coronapasset skal udfases, er også godt nyt for branchen.

»Vi har været imod coronapasset fra start og hilser nu aftalepartiernes plan om, at der ikke længere skal fremvises coronapas i restauranter fra 1. september, velkommen. Vi lever af at skabe god stemning og gode oplevelser, så vi er meget lettede over, at vi ikke længere skal agere mundbindspoliti,« siger Freja Brandhøj.

Der mangler personale

Coronarestriktionerne har været økonomisk hårde for både restauranter og natteliv, der nu også kæmper med massiv mangel på arbejdskraft.

»Der er restauranter, der ikke kan booke alle borde, fordi der ikke er nok personale til at betjene kunderne,« siger hun.

Samtidig kæmper restauranterne med stor gæld, hvoraf noget dog er opbygget inden coronakrisen. Men oveni kommer, at der skal tilbagebetales momslån for 1,5 milliarder kroner og A-skattelån for 588 millioner kroner.

»Derfor opfordrer DRC regeringen til at få en afklaring på gældsafviklingen, og samtidig er der behov for at fokusere på stimuli i form af for eksempel fuldt fradrag for virksomheders brug af branchen, og at det skattefri gavekort, som blev indført af skatteministeren, bliver gjort permanent,« siger Freja Brandhøj.