Restaurantbesøg koster danskerne mere

Danskerne bruger flere penge på at spise ude, men restauranterne er stadig dårlige til at tjene penge. Underskud er hverdag, og antallet af konkurser stiger.

mad Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Danskerne betaler stadig mere for mad, drikke og service, når de går på restaurant. Det fremgår af en analyse fra Horesta, som afslører, at indtægterne på landets restauranter samlet set er vokset med 5,6 procent i 2011, mens antallet af restaurantbesøg er faldet med 0,5 procent.

I alt havde de danske restauranter 262 mio. besøg i 2011. Det er især grillbarer, pizzeriaer og diskoteker, som i de seneste fem år har mistet gæster. Derimod ligger besøgstallet på restauranter og værtshuse lidt over 2007-niveauet, fremgår det af analysen, der er den mest grundige af sin art og bygger på data fra landets cirka 13.500 restaurationer.Danskernes voksende forbrug på restauranter kan være en blanding af, at priserne er hævet på mad, drikke og service, og at nogle har valgt at betale mere for bedre kvalitet.»Vi ser en tydelig tendens til, at danskerne er begyndt at gå mere efter kvalitet, og den bølge, forventer vi, fortsætter,« siger Katia Østergaard, direktør i Horesta.»Med verdens bedste restaurant og verdens bedste kok i landet taler danskerne meget mere om gastronomi end tidligere, og interessen for gastronomi smitter naturligt af på danskernes adfærd,« siger hun.

Tjener ingen penge

Trods stigende omsætning er mange restauranters økonomi dog stadig en trist affære. En gennemsnitlig dansk restaurant havde i 2011 et underskud på 5,1 procent af omsætningen. Det er faktisk en mindre forbedring i forhold til 2010, hvor restauranterne i gennemsnit præsterede et underskud på 7,1 procent før skat. Evnen til at tjene penge har dog aldrig været specielt fremherskende i restaurationsbranchen. Da konjunkturerne var på deres højeste i 2007, havde en gennemsnitlig restaurant i Danmark et underskud svarende til 0,4 procent af omsætningen.

Et stort antal restauranter har da også knækket nakken på det seneste. I 2011 var der i alt 290 konkurser i restauranterhvervet, hvilket er en stigning på 18 procent i forhold til året før. Det betyder, at restauranterne igen er mere konkursplagede end de fleste andre brancher i landet.