Restaurant konkurstruet efter hærværk nytårsaften

Hærværk for op imod en million kroner nytårsaften lukker københavnerrestauranten Gertruds Kælder. Det kan munde ud i en ny konkurs til den historiske restaurant.

Claus Valdemar Løvensten overtog restaurant Sankt Getruds Kloster tilbage i 2009. Han har nu valgt at lukke stedet ned efter hærværket, så der ikke kommer flere udgifter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Malerier var malet over med sort maling, strømmen var gået, låsen var skiftet ud. Det var noget af det, der mødte ejeren af den københavnske restaurant Gertruds Kælder efter nytår.

»Jeg havde lejet min restaurant ud, og da jeg kom tilbage efter nytårsaften, var restauranten fuldstændig smadret. Jeg kunne ikke engang komme ind og lave løn til mit personale,« siger ejer Claus Valdemar Løvensten og forklarer, at en håndværker har vurderet, at skaderne løber op i et beløb mellem en halv og en hel million kroner.

Et så stort beløb, at Claus Valdemar Løvensten har valgt at lukke restauranten ned og indgive en konkursbegæring.

»Min advokat har anbefalet, at vi lukker ned, så der ikke kommer flere udgifter. Lige nu har jeg 25 mennesker ansat med løn. Min økonomi rækker ikke til, at jeg bare hiver en halv eller hel million kroner op af lommen, fordi jeg har lejet restauranten ud en enkelt aften,« forklarer han.

Det er ikke første gang, at restauranten er stødt ind i problemer. I 2009 gik den konkurs efter flere turbulente år, men blev så overtaget af Claus Valdemar Løvensten og konen Pia Løvensten. 

Claus Valdemar Løvensten fortæller, at han på de fire år har bygget en fornuftig forretning op, og der ikke er andre faktorer end hærværk, der har ført til lukningen.

»Da jeg købte stedet for fire år siden, var der nul gæster i bogen. Det havde stået tomt i et års tid. Nu har vi været oppe og omsætte for 12 mio. kr. årligt. Vi har selvfølgelig gæld til min leverandør. Men ikke noget, der skulle gøre, at vi står i den situation, som vi gør nu,« siger han.

Claus Valdemar Løvensten ved endnu ikke, hvad der skal ske. Hans advokat arbejder på flere ting. Både sagsanlæg mod ham, der lejede restauranten, og alt i forhold til forsikring. Han kan ikke på nuværende tidspunkt fortælle, om det vil munde ud i en konkurs eller ej.

Inden Claus Valdemar Løvensten overtog restauranten hed den Sankt Getruds Kloster. Restauranten ligger i det over 700 år gamle kloster i indre København. I helt gammel tid foregik henrettelser af forbrydere her, og senere hen blev stedet til et hospital. Inden klosteret i 1975 blev lavet om til restaurant, fungerede stedet som salt- og vinlager.