Republikansk texaner kommer Elon Musk til undsætning på belejligt tidspunkt i fejde om Twitter-køb

Elon Musk vil helt droppe købet af Twitter, hvis ikke selskabet dokumenterer, at antallet af falske brugere er under fem procent af det samlede antal brugere. Mandag kom Texas' republikanske justitsminister også med en anmodning om det sociale medies falske brugere.

IfølgeTwitter udgør antallet af spambot på det sociale medie maksimalt fem procent af brugerne. Tesla-milliardær Elon Musk har sagt, at han tror, at de udgør mindst 20 procent af brugerne. Han vil have selskabet til at dokumentere sin påstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I midten af maj satte verdens rigeste person, Tesla-milliardær Elon Musk, sit Twitter-køb på pause, fordi han først ville have Twitter til at dokumentere, at antallet af spambot – en type falske brugere – ikke overstiger fem procent af Twitters samlede antal brugere.

Mandag sagde hans advokater så i et brev til Twitters juridiske chef, Vijay Gadde, at han helt vil droppe købet af det sociale medie, hvis ikke dokumentationen kommer.

Det er dog – som tidligere beskrevet – ikke så nemt for Musk, selvom han har en klausul i købsaftalen, der gør, at han for en milliard dollar kan trække sig.

For at klausulen kan aktiveres, kræves det nemlig, at Musks advokater kan argumentere for, at der er sket noget afgørende siden det tidspunkt, hvor han underskrev aftalen, som rejser ny tvivl om de estimater, Twitter forinden havde givet om mængden af de falske brugere.

Elon Musk har selv sagt, at han tror, at spambot udgør mindst 20 procent af brugerne på Twitter.

Problemet for Elon Musk er ifølge David Hoppe, der er fusions- og opkøbsadvokat hos Gamma Law i San Francisco, at »intet egentlig er ændret«.

»Det lyder, som om de forsøger at presse en due diligence-opsigelse (klausul om manglende rettidig omhu, red.) ind i en aftale, der ikke har en,« siger han til The Wall Street Journal.

Texaner træder til

Og selvom Elon Musk kan anmode om informationen, kan Twitter muligvis af juridiske grunde ikke dele den.

Derfor er det også interessant, at Texas' republikanske justitsminister, Ken Paxton, også mandag igangsatte en undersøgelse af Twitters falske brugere.

For nylig meddelte Elon Musk, at han fremover ville stemme republikansk. Dertil har Tesla hovedkvarter i Texas, hvor Musk også selv har boet siden 2020, ligesom hans rumfartsvirksomhed, SpaceX, har store faciliteter i staten.

Ken Paxton sagde mandag, at undersøgelsen bliver sat i gang, fordi Twitter ifølge ham muligvis har indgivet fejlbehæftede rapporteringer om det sociale medies falske brugere på en måde, der strider med statens lovgivning.

Den republikanske justitsminister i Texas, Ken Paxton, der bakkes op af Donald Trump, har tidligere været i karambolage med Twitter. For en måned siden vandt han en sag ved en appeldomstol mod Twitter, der gør det muligt at forbyde Twitter at regulere brugernes aktiviteter på baggrund af deres standpunkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix.

Han har givet Twitter indtil 27. juni til at svare på i alt 23 forhold, skriver CNBC:

Paxton beder Twitter udlevere omfattende data om det sociale netværks indtægtsgivende aktive brugere og om »dokumenter, der er tilstrækkelige til at vise antallet af uægte twitterkonti for hver måned fra 2017 til i dag.«

Samme medie citerer dog også en børsekspert for at sige, at den slags omfattende undersøgelser af store virksomheder typisk vil være børstilsynets område og ikke noget, en stat er i stand til.

Ligner et fortrudt »impulskøb«

Analytikere ser mest af alt Elon Musks kovending som et forsøg på enten at komme ud af købet eller forhandle en ny og lavere pris for Twitter. Siden købsaftalen blev indgået, er Twitters værdi styrtdykket sammen med resten af techaktierne.

I dag handles aktien cirka 40 procent under den aftalte købsværdi. Hvis købet gik igennem i dag, ville Musk dermed betale aktionærerne en gedigen præmie for selskabet.

Den store forskel på summen i købsaftalen på 44 milliarder dollar og den aktuelle pris på 30 milliarder dollar afspejler ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, at handlen enten ikke bliver gennemført med god vilje, eller at prisen bliver genforhandlet.

»Mere og mere tyder på, at Elon Musk har foretaget et impulskøb uden for alvor at tænke forudsætningerne igennem.«

Twitter har udsendt en meddelelse om, at de forventer, at handlen gennemføres til den aftalte pris. Det indikerer ifølge Per Hansen, at Twitter føler sig sikre på, at Elon Musk ikke har et juridisk krav på, at Twitter skal kunne dokumentere antallet af spambot.

Flere analytikere regner med, at Twitter kommer til at slæbe Elon Musk i retten, hvis han for alvor prøver at løbe fra aftalen. Her vil de ifølge Brian Quinn, professor ved Boston College Law School, forsøge at gennemtvinge købet.