Renteforhøjelse bliver ikke et slag for aktierne

Fredagens stærke amerikanske arbejdsmarkedsrapport skubber en renteforhøjelse lige for døren, men der er ingen grund til at frygte, at aktierne får hug, når renten hæves.

Foto: ARMEND NIMANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland.

»Der er ikke længere grund til at frygte, at en renteforhøjelse sender aktierne sydpå. Fed (Federal Reserve red.) har efterhånden meldt så klart ud, at de snart hæver renten, så det kan ikke komme som en overraskelse for investorerne. Hvis det ikke er en overraskelse, så er der heller ikke grund til, at aktierne skal falde«, lyder vurderingen fra Frank Øland.

Han påpeger, at der ofte kommer en mindre korrektion i markedet efter en renteforhøjelse, men at den ofte retter sig hurtigt igen. Hans bud er, at der også kan forekomme en korrektion efter den forestående renteforhøjelse, men at korrektionen kun bliver kortvarig.

Han har set nærmere på amerikanske renteforhøjelser i årerne mellem 1983 og 2014.

» I 1999 og 2004 var renteforhøjelserne godt varslet, og de kom ikke særligt meget bag på investorerne, så her faldt markedet kun kortvarigt«, siger Frank Øland.

Han understreger, at årsagen til, hvorfor Federal Reserve hæver renten, også har stor betydning for reaktionen på aktiemarkedet.

»Det er vigtigt, at Fed hæver renten af de rigtige årsager. Nemlig at den amerikanske vækst er i fremgang«, siger Frank Øland og peger på renteforhøjelsen i 1974 som et eksempel på, at en renteforhøjelse af "de forkerte grunde" gav aktierne hug.

»Oliekrisen havde ført til en stigende inflation, og derfor hævede man renten. Men det var altså samtidig med, at økonomien var gået i recession. Det førte til store aktiefald, og efter 12 måneder lå S&P 500-indekset nede med 15,2 pct.«, siger chefstrategen.