Rentechok truer danske boligejere

Det vil blive væsentligt sværere at sælge danske realkreditobligationer fremover. Det vil ramme boligejere med »betragtelige« rentestigninger, viser et internt dokument.

Nye EU-regler kan blive dyrt for de danske boligejere. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/BRUXELLES: Både danske boligejere og økonomien som helhed risikerer allerede fra årsskiftet en betydelig økonomisk sorteper på grund af nye regler, som behandles på højeste plan i EU. Det sker, fordi det vil blive betydeligt sværere at sælge danske realkreditobligationer, hvilket vil forringe lånevilkårene for boligejerne, ligesom de danske banker vil blive tvunget til at reducere deres udlån med 100 mia. kroner til skade for landets økonomiske vækst.

Sådan lyder advarslen i et internt notat fra brancheorganisationen Realkreditrådet i den sag, der af embedsmænd beskrives som den absolut vigtigste i år at få igennem for den danske regering over for EU.

For inden 30. juni i år skal EU-Kommissionen fastlægge de endelige definitioner, som fastlægger, om realkreditobligationer kan bære betegnelsen »særdeles høj likviditet« og således sidestilles med statsobligationer. Lykkes det ikke, kan det blive ødelæggende for økonomien for hundredtusindvis af danske boligejere, for så vil 35 pct. af de investorer, som i dag køber danske realkreditobligationer, i »betydelig grad« skrue ned for lysten til at købe danske realkreditobligationer.

»Det vil drive renten op for danske boligejere og virksomheder. Renten kommer formentlig til at stige ganske betragteligt for at kunne tiltrække andre investorer,« fremgår det af dokumentet, som er det første, der kortlægger de alvorlige perspektiver. Advarslen bakkes op af flere af Danmarks tungeste finansielle eksperter, herunder professor Jesper Rangvid fra CBS.

»Normalt er der altid noget godt ved ny regulering, men det er ikke tilfældet her. Hvis de danske obligationer ikke kan kaldes ultralikvide fremover, så er det kun skidt for Danmark. Og det vil få ikke ubetydelige konsekvenser,« siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har været på rejse til en række EU-landes ministre for at få dem til at bakke de danske krav op. Men hendes arbejde er slet ikke godt nok, mener Bendt Bendtsen, MEP for de Konservative, der kritiserer Margrethe Vestager for ikke have kæmpet godt nok for de danske garantier, da EUs kapitalkravsdirektiv blev forhandlet på plads under det danske EU-formandskab i 2012.

»Margrethe Vestager sagde, at nu var dansk realkredit reddet. I stedet står vi i en situation, der kan blive katastrofal for boligejere, for små og mellemstore virksomheder og for hele samfundsøkonomien,« siger Bendt Bendtsen.

Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra Margrethe Vestager, der er på vinterferie.