Rekordstort antal skybrudsskader

Langt flere danskere er ramt af de seneste måneders vandskader end først antaget. Topdanmark ser markant større udgifter end brancheforening.

Omkring 20.000 husstande er formentlig ramt af skybrudsskader efter sommerens heftige regnskyl. Det mener forsikringsselskabet Topdanmark, der hermed vurderer, at skaderne er langt større end antaget af Forsikringsoplysningen.

Forsikringsoplysningen, der fungerer som forsikringsselskabernes fælles informationstjeneste, vurderer, at 10.000 danske husstande har oplevet vandskader som følge af sommerens rekordregn. Det betyder ifølge Forsikringsoplysningens foreløbige skøn, at husejerne i juni og juli samlet set vil få erstatninger på 100-125 mio. kr.

Men det er alt for lavt sat, lyder det fra informationschef i Topdanmark, Anders Lehmann.

”Vi regner med at udbetale erstatninger for mere end 4.000 skybrudsskader i denne omgang. Topdanmarks markedsandel på skadesforsikring ligger på ca. 20 pct., så hvis de andre selskabers kunder er lige så uheldige som vores, ligger det samlede antal skybrudsskader på omkring 20.000,” siger Anders Lehmann.

Han vurderer, at den samlede erstatningssum kommer op på omkring 300 mio. kr.

”Skaderne ved sidste års oversvømmelser i august og september lå på gennemsnitligt 12.500 kr. for hele branchen, men denne gang forventer vi, at skaderne i gennemsnit kommer til at koste mere. Det ligner en rekord i erstatninger efter skybrudsskader,” siger Anders Lehmann.

Sommeren 2007 har indtil videre været den vådeste nogensinde med 251 millimeter regn i juni og juli. Det har ført til store skader på både huse og indbo.

”Det kan være, at man skal have nye vinduespartier, nyt køkken og bekæmpet fugtskader på væggene. En del skader kræver gennemgribende ombygninger,” siger Anders Lehmann, der lover, at de mange skybrudsskader ikke medfører prisstigninger for kunderne.

I Codan vurderer pressechef Jens Nüchel i lighed med Topdanmark, at Forsikringsoplysningens skøn er for lavt sat.

”Der er skader på huse, indbo, biler og på erhvervsområdet. Vi skal først have opgjort de forskellige tal for juli, før vi kan komme med en præcist bud. Ikke desto mindre tyder vores fornemmelse på, at Forsikringsoplysningens vurdering er i underkanten,” siger Jens Nüchel.

Danmarks største forsikringsselskab, Tryg, ønsker ikke at komme med en udmelding før selskabets halvårsregnskab den 16. august.