Rekordkø af dyre huse til salg

Der er flere dyre boliger til salg end nogensinde før herhjemme. I hele Danmark er der lige nu 346 boliger til salg, der koster over ti millioner kroner. Det er 100 flere end for et år siden.

Til salg-skiltene dukker hyppigere og hyppigere op i den dyre del af Danmark nord for København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup
Tæt ved 2.800 dyre huse til en pris på mere end fem millioner kroner ligger lige nu usolgte hen på det danske boligmarked.

Det er markant flere end for et år siden, hvor tallet var nede under 2.000, og svarer til, at der alene på denne mest eksklusive del af det danske boligmarked er huse til salg for mere end 14 milliarder kroner. Også når det gælder huse til mere end ti millioner kroner, er der en rekordlang kø ved salgslugen.

Gentofte topper som det sted, hvor der er flest dyre ejendomme til salg. Hele 531 boliger i den dyre prisklasse er til salg i Gentofte. Det er 50 procent flere end i august sidste år. Knap halvdelen af alle de boliger, der er til salg i Danmark, og som koster mere end ti millioner kroner, ligger i Gentofte.

»Aldrig før har der været så mange dyre huse til salg over både fem og ti millioner kroner,« siger vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp.

»Der er helt sikkert rekord. Men der er ved at komme lidt mere gang i handlen og fart på boligmarkedet. Vi har haft en lang periode, hvor det hele stod stille. Det har skabt et opsparet behov. Danskernes boligdrømme er jo heller ikke forsvundet på få måneder. Mange har bare haft en vent-og-se-holdning,« siger Thomas Torp.

Aktiekurserne
Han peger også på, at boliger som koster mere end ti millioner kroner ikke påvirkes af små ændringer i renten på samme måde som mere almindelige boliger.

»Folk, der køber huse til mere end ti millioner kroner, har store formuer og belåner sjældent ejendommen op til 80 procent af handelsprisen. Det er mere udviklingen i aktiekurserne og den generelle sundhedstilstand i erhvervslivet, der er afgørende for, hvordan det går med handlen med meget dyre boliger i Danmark. Markedet for liebhaverejendomme er meget specielt,« siger Thomas Torp.

Han peger også på, at der er kun er få byer i Danmark, hvor der et marked for huse, som koster mere end ti millioner kroner.

Ejendomsmægler Lone Bøgh Henriksen fra Home driver seks butikker i Nordsjælland, og er dermed nok den ejendomsmægler i Danmark, der har flest dyre huse og lejligheder til salg lige nu.

»Vi har lige nu 809 boliger til salg. Men her er fem millioner kroner ikke specielt meget. En almindelig familievilla i vores område omkring Lyngby og Holte koster let fem millioner kroner. Så hovedparten af alle de boliger, vi har til salg, koster mere end fem millioner kroner,« siger Lone Bøgh Henriksen.

Disponerer nu
Men der ikke længere nogen vild vækst i salgslysten, fremhæver hun.

»Der er kommet lidt mere gang i salget de sidste måneder. Fortsat har vi mere til salg end for to og tre år siden, men ikke mere end for ét år siden.«

Når der er kommet lidt mere gang i salget af de dyre huse skyldes det ifølge Lone Bøgh Henriksen to forhold:

»Priserne er blevet korrigeret ned med et sted mellem ti og 15 procent. Samtidig har mange ventet med at købe ny bolig i ganske lang tid af frygt for, at priserne ville falde. Men de vælger at disponere nu,« siger Lone Bøgh Henriksen.

Hun peger også på, at selv om renten er steget, så er ydelsen på et typisk hus i Lyngby, Holte eller tilsvarende steder, blevet lidt lavere det sidste halve år.

»Priserne er nemlig faldet mere end renten er steget. Så ydelsen er lavere end først på året,« siger Lone Bøgh Henriksen.

Ejendomsmægler Henrik Høegh fra Place2Live, der driver flere ejendomsbutikker i Norsjælland, siger, at en vigtig årsag til det store antal dyre boliger er, at priserne generelt er kommet meget højt op.

»Men der er så også rigtigt meget nybyggeri mange steder i Nordsjælland. I Hillerød, Fredensborg og den slags steder koster nybyggede boliger på 150 kvadratmeter meget hurtigt mere end fem millioner kroner,« siger Henrik Høegh og tilføjer:

»Et almindeligt rækkehus i Hillerød koster nu mellem tre og 3,5 millioner kroner. Et klassisk typehus fra 1972 med eternittag koster i hvert fald fire millioner kroner. Så de lidt større og lidt bedre boliger, med bare en lidt bedre beliggenhed, er oppe over fem millioner kroner. Ikke bare i Hillerød. Priserne er også kommet godt med i de tidligere lidt billigere steder som Helsinge, Frederiksværk, Frederikssund, Skævinge og den slags steder,« lyder det fra Henrik Høegh.