Rekordhøj succes for efterforskning i Nordsøen

De seneste år er der lavet seks oliefund i Danmark. En lang række internationale selskaber viser derfor interesse for at byde på nye licenser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er gået over al forventning med at finde olie i den danske del af Nordsøen de seneste år, og derfor viser en lang række internationale selskaber interesse for at byde på nye danske olielicenser, når den syvende udbudsrunde skydes i gang senere på året. I går var hele 31 selskaber derfor taget til København for at høre om mulighederne.

»Vi oplever stor interesse for syvende udbudsrunde fra internationale olieselskaber. Tidligere har vi i Danmark især mærket interesse fra små- og mellemstore selskaber, men denne gang er det en blanding af store og små selskaber. Til vores første informa-tionsmøde var der også nogle af de store globale olieselskaber, som ikke er på den danske sokkel i dag,« fortæller Jens Skov-Spilling, kontorchef for olieindvinding i Energistyrelsen.

Interessen kommer efter en meget succesrig efterforskning i sjette rundes licenser. Her er der foreløbigt gjort seks oliefund i syv efterforskninger, hvilket er en tidligere uset høj succesrate.

Senest har det store tyske selskab Wintershall, der er ejet af kemigiganten BASF, annonceret Hibonite-fundet i marts. Det vurderes at indeholde omkring 100 millioner tønder olie. Det er mere end den samlede danske produktion i 2012 på omkring 73 millioner tønder.

»Efterforskningen i den sjette licensrunde har været en overraskende stor succes. Det skyldes både, at vi er begyndt at lede i nye geologiske lag, ligesom ikke mindst den seismiske teknologi er blevet meget bedre. Den kombination har givet den høje succesrate,« vurderer Peter Helmer Steen, direktør for statens Nordsøfond, der ejer 20 procent af alle nye licenser i Danmark.

Det interessante ved Hibonite-fundet er, at det er gjort i sandsten i fire kilometers dybde, mens langt størstedelen af den nuværende produktion kommer fra kalklag i omkring to kilometers dybde. Og det er ikke kun i mange kilometers dybde, at der gøres nye fund. Også over kalklaget i 1,3 kilometers dybde blev Lille John-fundet gjort for halvandet år siden.

»Jeg er ikke overrasket over interessen for den næste udbudsrunde i Danmark. Vi har set et par gode fund i løbet af de seneste par år. Danmark er endnu ikke fuldt udforsket, og der er geologiske områder, som mange virksomheder ser muligheder i,« siger Malcolm Dickson, senioranalytiker hos de anerkendte oliekonsulenter Wood Mackenzie.

Han mener, at det endnu er for tidligt at konkludere, om de ændrede skatteregler kan komme til at skade investeringsaktiviteten i Danmark. Skatteændringerne spillede imidlertid ingen rolle på tirsdagens store informationsmøde, og ændringerne rammer da også kun gamle licenser fra før 2004 og uden for A.P. Møller - Mærsks Eneretsbevilling. Det drejer sig langt overvejende om selskaberne DONG Energy, amerikanske Hess og tyske Bayerngas. Mens Hess og Bayerngas har været højlydte i deres kritik af de foreslåede skatteændringer, melder DONG Energy allerede nu ud, at man er interesseret i nye danske licenser.

»Vi ser frem til, at der kommer en ny udbudsrunde. Vi har en ambition om at styrke vores olie- og gasforretning, og Nordsøen er et af vores kerneområder. Vi tror på, at der fortsat er muligheder i den danske del af Nordsøen, også selv om det er et modent område, hvor der bliver længere mellem de store fund,« siger Søren Gath Hansen, direktør for DONG Energys olieforretning.

Det betyder også, at Energistyrelsens officielle vurdering af, at Danmark vil være selvforsynende med olie og gas indtil 2020 er meget forsigtig.

»Vi tror stadig på, at vi kan producere i mange år fremover og dermed være med til at forlænge perioden, hvor Danmark er selvforsynende,« siger Søren Gath Hansen.

Gennem årtierne er det med forbedret teknologi lykkedes at øge indvindingsgraden fra blot ti procent til 26 procent i dag, men Energistyrelsen vurderer, at der er potentiale til at løfte indvindingsgraden yderligere fem procentpoint. For hver procent, indvindingsgraden øges, vil der kunne produceres yderligere 110 millioner tønder olie med en estimeret gevinst til staten på cirka 35 milliarder kroner.

A.P. Møller - Mærsk fortalte da også i april til Berlingske i forbindelse med den store milliardinvestering i en udvidelse af Tyra-feltet, at Mærsk regner med produktion i Danmark i hvert fald 30 år endnu.

I dag er der i alt produceret rundt regnet 20 procent af de 11 milliarder tønder olie, som man har estimeret, at der ligger i den danske undergrund.