Rekordbonus efter fremgang

Gyldne resultater hos Lego bliver fejret med en bonuscheck til samtlige ansatte i koncernen.

Legos topchef, Jørgen Vig Knudstorp, fremlagde et regnskab, som udløser det største bonusprogram til medarbejderne i virksomhedens historie. Foto: Martin Dam Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdagens brag af et årsregnskab sender millioner af kroner ned gennem hele Lego-organisationen i form af bonusser. Samtlige godt 12.500 ansatte hos Lego kan se frem til at modtage en bonuscheck i løbet af kort tid, oplyser ledelsen i legetøjskoncernen, og der bliver tale om den største bonusudbetaling i selskabets historie.

»Bonusregnskabet for 2014 kan ikke opgøres endeligt endnu, men alt peger i retningen af, at det bliver den største samlede bonusudbetaling, vi hidtil har set i Legos historie,« siger kommunikationsdirektør Charlotte Simonsen.

Det ligger allerede nu fast, at de nederste ansatte i Legos pyramide som direkte følge af koncernens 2014-resultater får udbetalt minimum, hvad der svarer til to procent af deres årsløn som bonus. Det vil sige, at en årsløn på 250.000 kroner sikrer mindst 5.000 kroner i bonus. Mange ansatte vil dog opleve, at de får en betydeligt større bonuscheck, da der i bonusprogrammet til de lavestlønnede kan opnås bonus svarende til ti procent af årslønnen, hvis også diverse bonusmål bliver opnået på afdelingsniveau.

Der er udsigt til endnu større bonusser på de højere ansættelsesniveauer i Lego. For funktionærer er bonusloftet typisk 25 procent og for enkelte ansatte op til 35 procent. Således kan en ansat med en årsløn på 500.000 kroner sikre sig en bonuscheck på 175.000 kroner, hvis han eller hun er ansat i en afdeling, der når sine mål – samtidig med, at personen når sine individuelle mål.

Hos Legos koncernledelse, der består af 26 mand, kan bonusudbetalingerne nå endnu vildere højder. Her er der vedtaget et særligt bonusprogram, som medfører, at de overordnede finansielle tal kun spiller en mindre rolle. Således har Berlingske fået oplyst, at de overordnede finansielle nøgletal blot vægtes med 20 procent i bonusprogrammet. De resterende 80 procent af bonusprogrammet bygger på fire andre faktorer, som gælder medarbejdertilfredshed, forbrugertilfredshed, kundetilfredshed (typisk retail) og sidst men ikke mindst Legos omdømme. Bonusprogrammet skal sikre, at Legos øverste ledelse har fokus på meget mere end de økonomiske nøgletal.

I toppen af Lego sidder topchef Jørgen Vig Knudstorp i spidsen for en direktion, der inklusive ham selv udgjorde fire personer i 2014. Lego oplyser ikke, hvor meget de enkelte direktionsmedlemmer har fået udbetalt. Men af regnskabet kan det ses, at de fire tilsammen har fået en samlet løn-, pensions- og bonuspakke på 53 mio. kroner i 2014 – heraf udgjorde bonusserne i alt 27 mio. kroner.