Rekordår for bøder til bankerne

Bankaktier har globalt set været blandt de bedste i 2012 på trods af, at året på mange måder har været et annus horribilis for sektoren. Således blev 2012 rekordår for bøder til de internationale storbanker.

Foto: ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og sæt lige kaffen ned. Alene årets ni største bøder løber ifølge CNN op i mere end 34 milliarder kr., mens det russiske medie RT i sin sammentælling af samtlige bøder til bankerne når op på mere end 100 milliarder kr. i  år.

De helt store syndere har været sagen om den manipulerede rente, LIBOR, hvor foreløbig Barclays, Standard Chartered og UBS har betalt milliardbøder, samt sager om brud på sanktioner mod Iran og hvidvaskning. Senest har storbanken HSBC indvilget i at betale næsten 11 milliarder kr. til de amerikanske myndigheder i en sag om hvidvaskning.

Dertil skal lægges retsopgør mellem banker og kunder om dårlig rådgivning og salg af risikable produkter som eksempelvis de mange swapsager, der er begyndt at skylle ind over Europa - sager der også vil ramme Danmark i 2013.

Og bøderegnen ventes i det hele taget at fortsætte i 2013, om end niveauet næppe kan blive lige så omfattende som i 2012. Dog spøger CNN allerede med at kalde det bankernes "New Normal".