Rekord for bankers afvisning af ankenævnskendelser

Alene siden begyndelsen af 2009 har 11 kunder fået medhold i bankklager uden at få ret. Bankerne afviser nemlig som aldrig før at følge kendelser fra Pengeinstitutankenævnet, der går dem imod.

Blandt de 11 sager, hvor banker i øjeblikket nægter at efterkomme ankenævnet, har Jyske Bank en klar overvægt, med fem sager, der alle drejer sig om tilbagebetaling af tab på investeringsforeningen Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2008 var der en enkelt sag fra Pengeinstitutankenævnet, hvor banken ikke ville følge en kendelse, der gav kunden medhold. Men siden er antallet af sager, hvor kunderne får medhold uden at få ret, eksploderet.

Siden begyndelsen af 2009 har der indtil videre været 11 sager, hvor bankerne har nægtet at efterkomme Pengeinstitutankenævnets afgørelse, viser ankenævnets database. Det kan sammenlignes med, at der i de syv foregående år i snit har været godt fire sager om året, hvor bankerne ikke ville følge ankenævnets afgørelse.

Som udgangspunkt skal alle pengeinstitutter følge ankenævnets afgørelse, og hvis de ikke gør det, kan skyldige beløb tvangsinddrives som for domstolsafgørelser. Men pengeinstitutterne har mulighed for inden for fire uger efter en kendelse er afsagt at meddele, at man ikke vil følge en kendelse, og så har bankkunderne ingen anden udvej end at anlægge retssag.

Det tager tid, og koster penge. Den seneste sag, hvor der er faldet dom, stammer fra 2006. Ankenævnet gav ved en kendelse 10. maj 2007 et ægtepar ret i, at Sydbank skulle udlevere et håndpantsat pantebrev, men det var Sydbank ikke enig i. Ved en byretsdom 9. juli 2008 gav domstolen i Sønderborg Sydbank medhold, og det samme gjorde Vestre Landsret i en dom 14. april 2009, næsten tre år efter sagen i sin tid opstod.

I alt har der siden år 2000 været 11 sager, hvor domstolene har prøvet pengeinstitutankenævnets afgørelser. Heraf har bankerne fået medhold i fem af sagerne, mens Danske Bank i en sag fik nedsat det beløb, banken skulle betale til kunden.

Blandt de 11 sager, hvor banker i øjeblikket nægter at efterkomme ankenævnet, har Jyske Bank en klar overvægt, med fem sager, der alle drejer sig om tilbagebetaling af tab på investeringsforeningen Jyske Invest Hedge  Markedsneutral Obligationer. Et sagskompleks, hvor Jyske Bank i alt risikerer at skulle betale op mod 800 mio. kr.

Næstved-banken Diba har i to sager nægtet at følge ankenævnets kendelse, begge i foribndelse med salg af bankobligationerne Scandinotes, der har vist sig at være helt usædvanligt giftige, mens Ringkjøbing Landbobank, Nordea, Sparekassen Faaborg og Brørup Sparekasse hver har en kendelse, som de ikke vil følge.

Antallet af sager som bankerne ikke vil følge, hænger muligvis sammen med, at antallet af kendelser i 2009 steg med 24 pct. i forhold til gennemsnittet de foregående syv år. I 52 tilfælde, eller knap 17 pct., fik kunderne helt eller delvist medhold, hvilket er en andel som svarer til de foregående syv år.