Rekord: 160 landmænd gik konkurs i 2015

Gælden i dansk landbrug er astronomisk. Erhvervet har i dag en samlet gæld på omkring 370 milliarder kr og 160 landmænd gik sidste år konkurs.

Gælden i dansk landbrug er astronomisk. Erhvervet har i dag en samlet gæld på omkring 370 milliarder kr og 160 landmænd gik sidste år konkurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Så er det en kendsgerning. Antallet af konkurser i dansk landbrug er det højeste i mange år.

Sidste år gik 160 landmænd konkurs, og konkursbølgen vil næppe tage meget af i år.

Det mener Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Landbrug & Fødevarers rådgivningscenter SEGES i Skejby ved Aarhus.

»Vi venter fortsat konkurser i 2016. Samtidig er der et efterslæb fra den næsten permanente krisetilstand, store dele af landbruget har befundet sig i siden krisens start i 2008,« siger han.

Som landmand forsøger man de første år efter krisen er startet med al magt at stå imod og vende økonomien.

»Men på et tidspunkt trækker landmanden eller den finansielle samarbejdspartner en streg i sandet og giver op, så landmanden går konkurs. Denne beslutning er for mange rykket ganske tæt på under indtryk af den aktuelle krise,« siger Klaus Kaiser fra SEGES.

Danske landmænds elendige driftsresultater, altså underskud, og den enorme gæld er ekstremt skræmmende tal.

Gælden i dansk landbrug stiger og stiger. Erhvervet har i dag en samlet gæld på omkring 370 milliarder kr. og samtidig vrider landbruget sig under lave priser på produkterne, især de animalske produkter.

Kraftige fald på priserne på mælk og svinekød slog voldsomt igennem i 2015, men Klaus Kaiser venter en lille bedring på priserne i år.

»Når man ser bort fra miniproducenterne, ventes en dansk landbrugsbedrift i gennemsnit at få et driftsunderskud på 20.000 kr. i 2015,« fortæller han.

Det er en tilbagegang på små 340.000 kr. i forhold til 2014. I 2016 ventes det gennemsnitlige driftsresultat for et dansk landbrug at stige til 67.000 kr.

Det gennemsnitlige afkast af den investerede kapital ventes pr. landbrug at falde fire og seks procent i henholdsvis i 2012 og 2013 til omkring 1,5 pct. i 2015 og 2016.