Reklamer ruller ind i Skype

Stort reklamebanner vil ramme Windows-brugerne af det dansk-svenske internettelefoniprogram. Det vækker ikke udelt begejstring.

Sådan vil reklamebanneret se ud i den kommende Skype-version. Foto: Skype Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reklamer vil nu begynde at rulle ind i verdens mest anvendte internettelefoniprogram, det dansk-svenske Skype.

Skype, som i dag har hovedsæde i Luxembourg, satser på at kunne tjene mange penge på at vise reklamer hos de omkring 560 millioner, der ringer gratis over Internet til andre Skype-brugere. Pengene herfra skal supplere indtægterne på at sælge opkald til almindelige telefoner til lav takst samt til den erhvervsmæssige brug af Skype til blandt andet videokonferencer.

Skype er i sig selv gratis, hvilket brugen af det også er, så længe man kan »nøjes« med at kontakte andre Skype-brugere.

Endnu ikke i Danmark

Foreløbig vil Skype-brugere i Storbritannien, Tyskland og USA i løbet af denne uge opleve, at der dukker reklamer op øverst i programmet over listen med hyppigst kontaktede personer. Det gælder dog kun Windows-brugerne. Mac- og Linux-brugere berøres ikke af ændringerne.

Skype er dog klar over, at ikke alle bifalder annoncer. Derfor er der mulighed for at lukke annoncerne manuelt, så »Skype-oplevelsen ikke forstyrres«, som det hedder i præsentationen af den nye funktion. Skype siger imidlertid, at »vi vil måske eksperimentere med annoncer også andre steder«.

Utilfredshed

Mange Skype-brugere har allerede brokket sig over planerne.

»Det er godt at vide,« skriver en bruger om annonceringen, som han ønsker at blive fri for. »Jeg vil aldrig fremover opdatere mit Skype-program.«

Foreløbig har Skype indgået aftale med Nokia, Visa, Universal Pictures og annoncetjenesten Groupon.

Størst på udlandstelefoni

Skype blev i 2009 det selskab, som viderebefordrer flest internationale telefonopkald. Skype-programmet anvender internetforbindelsen til opkaldene. Dermed kan man ringe gratis til andre Skype-brugere og til lav takst til alle almindelige telefonnumre.

Skype er fortsat 14 procent ejet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, der opfandt programmet.

Af de omkring 560 millioner brugere betaler kun 8,1 millioner for tjenesten.

Skype findes til alle typer af computerstyresystemer - Windows, Mac og Linux - og til flere mobilstyresystemer.