Rejsebranchen har råbt og skreget, men »der er ikke sket en kæft«: »Det vil betyde flere konkurser«

Mens rejsebranchen bløder, har regeringen endnu ikke givet svar på, om den vil udforme regionale rejsevejledninger, så danskerne igen kan rejse til smittefrie regioner i udlandet. Rejsebranche mener, at regeringen har svigtet sit ansvar og frygter flere konkurser, såfremt regeringen ikke snart lancerer nye rejseregler.

Rejsebranchen kritiserer nu regeringen for endnu ikke at have regionaliseret sine rejsevejledninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rejsebranchen har i månedsvis råbt og skreget på regionale rejsevejledninger. Med de nuværende regler fraråder Udenrigsministeriet nemlig rejser til hele lande, selv om det i visse tilfælde kun er storbyerne, der oplever mange smittetilfælde. Det har betydet, at rejsebureauerne omsætning er svundet markant ind, da de kun har meget få destinationer at tilbyde kunderne.

Men selv om regeringen har lovet at undersøge muligheden for at regionalisere rejsevejledningerne, og EU-landene nu er kommet med et fælles oplæg til en rejsevejledning, kommer rejsebureauerne ikke til at se en regional vejledning her og nu.

Landene er nemlig ikke forpligtede til at følge anbefalingen, lyder svaret fra udenrigsminister Jeppe Kofod, der endnu ikke har givet et klart svar på, om regeringen vil regionalisere sine rejsevejledninger.

Den manglende udmelding skuffer den administrerende direktør i brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier. Han mener, at regeringen skylder et klart svar på, hvad der skal ske med rejsevejledningerne. For lige nu bløder rejsebranchen, lyder budskabet.

»Jeg havde regnet med, at man kunne lave en regional rejsevejledning til de store lande inden for EU inden den 1. november. Men det tror jeg simpelthen ikke, at vi når med den tilgang, ministeren lægger for dagen. Den er simpelthen for svag. Nu er der gået syv uger, siden regeringen lovede regionale rejsevejledninger, og der er ikke sket en kæft,« siger han.

Lars Thykier henviser konkret til aftalen om genåbningens fase fire fra 14. august, hvor regeringen forpligter sig til at »se på mulighederne for at regionalisere rejsevejledningerne«. Der er dog ikke sket noget endnu, konstaterer Lars Thykier, der mener, at regeringen gang på gang har udskudt beslutningen, selv om branchen er dybt afhængig af en regional vejledning.

»Rejsevejledningerne er ikke noget, som regeringen bare kan kigge på, hvis de synes, at det er en god idé. Der foreligger en politisk aftale om, at regeringen skal undersøge det. Så det skal de,« lyder det fra den administrerende direktør, der mener, at regeringen har »glemt« rejsebranchen.

Vil betyde flere konkurser

Regeringens argument for ikke at tilslutte sig EUs fælles anbefaling en til en er, at regeringen kun kan skride hurtigt og effektivt ind, så længe rejsereglerne er et nationalt anliggende. Den tilgang duer dog ikke, lyder det fra Dansk Rejsebureau Forening, der fortæller, at rejsebranchen lige nu oplever en markant nedgang i omsætningen.

»Vi mangler 80 procent af vores omsætning i forhold til sidste år, så det står alt andet end godt til. Og det gælder kun for de rejsebureauer, der arrangerer rejser til Europa. De bureauer, der har rejser til USA eller Thailand, har simpelthen ikke noget salg. Så alt oversøisk er væk,« fortæller Lars Thykier.

Han er heller ikke i tvivl om, hvordan det kommer til at påvirke rejsebranchen, hvis regeringen ikke snart udformer regionale rejsevejledninger.

»Det vil uden tvivl betyde flere konkurser, hvis regeringen ikke snart laver regionale rejsevejledninger. Så hårdt kan man stille det op. Det er helt afgørende, at de her regler kommer,« lyder meldingen fra Lars Thykier.

Regeringen har som beskrevet ikke givet noget klart svar på, hvad der skal ske med rejsevejledningerne. Udenrigsminister Jeppe Kofod udtalte imidlertid følgende til Børsen i går:

»Sammen med justitsministeren og sundhedsministeren vil jeg se på, hvordan vi bedst muligt kan få alle hensyn til at mødes,« lød det fra ministeren.

Torsdag forsvandt yderligere seks lande fra den efterhånden korte liste over lande, hvor Udenrigsministeriet ikke fraråder alle ikkenødvendige rejser. Det gælder rejser til Italien, Polen, Bulgarien samt småstaterne San Marino, Vatikanet og Liechtenstein.

Derudover udvides listen af svenske regioner, hvor der frarådes ikkenødvendige rejser. Det gælder hermed for 12 ud af de 21 svenske regioner. De fire nye er Dalarna, Gotland, Jönköping og Östergötland.

Der er fire lande tilbage, som ikke enten er orange eller som Sverige har dele af landet, der er orange. Det er Cypern, Grækenland, Tyskland og Norge.