Rejefiskere skyder penge i bornholmsk mosteri

Bornholms Mosteri modtager fem millioner kroner til fremover at fylde endnu flere flasker. Sammen med pengene får de tre eksisterende ejere selskab af Den Sociale Kapitalfond og fiskerivirksomheden Ocean Prawns.

Bornholms Mosteri får ny kapital. Her ses prins Henrik på et besøg hos mosteriet i Rønne i 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Bornholms Mosteri i 2013 gik fra at være et kommunalt projekt til privatejet virksomhed, er ejerkredsen vokset til en forsamling, der kan minde om Forrest Gumps CV.

Og ligesom for hovedpersonen i Hollywood-filmen lader lykken til at stå virksomheden bi, selv om det måske ved første øjekast ikke ser sådan ud på papiret.

Regnskabet for 2014 var nemlig negativt, men det skyldes i høj grad engangsomkostninger i forbindelse med omlægningen fra kommunal til privatejet virksomhed.

Som bevis for medvind kunne Bornholms Mosteri i stedet fremvise en salgsrekord på knap en million flasker i 2014. Og med en omsætning for 2015, der allerede ligger pænt over samme periode sidste år, er der travlt hos Bornholms Mosteri.

Kapital til investeringer

For at følge med udviklingen og efterspørgslen har virksomheden ifølge administrerende direktør Morten Kolind haft brug for kapital til nye investeringer. De penge er nu kommet fra de hidtidige og nye medlemmer af mosteriets bestyrelse, der tilsammen skyder fem millioner kroner i projektet.

Nærmere bestemt har de eksisterende ejere fra Michelin-restauranten Kadeau, den milliardstore fiskeriproducent A. Espersen og Den Erhvervsdrivende Fond Bornholms Mosteri fået selskab af Den Sociale Kapitalfond og den bornholmske fiskerivirksomhed Ocean Prawns, der blandt andet ejer en flåde af rejetrawlere i arktiske farvande og i 2014 omsatte for 700 millioner kroner.

I en meddelelse udtaler direktør for Ocean Prawns, Kristian Barslund, at han glæder sig over nu at blive en del af kredsen i Bornholms Mosteri og dermed kunne skabe yderligere vækst og arbejdspladser i den bornholmske fødevaresektor.

Fokus på luksusfødevarer

Selskabet er allerede hovedejer af en anden lokal virksomhed i form af Svaneke Bryghus, som Bornholms Mosteri i forvejen har et samarbejde med.

Også i Den Sociale Kapitalfond ser man frem til et udvidet samarbejde. Kapitalfonden har været med på sidelinjen et stykke tid og støtter virksomheder med et socialt fokus. Det har Bornholms Mosteri haft siden begyndelsen i kommunalt regi, hvor virksomheden har været med til at aktivere udsatte medarbejdere.

Det arbejde fortsætter og bakkes op af Den Erhvervsdrivende Fond Bornholms Mosteri, der som nævnt er en af de hidtidige ejere.

Her udtaler bestyrelsesmedlem og borgmester for Bornholms Regionskommune, Winni Grosbøll, i en meddelelse, at hun glæder sig over udvidelsen af ejerkredsen og håber, at særligt den lokale aktør kan styrke Bornholms brand for luksusfødevarer.

Det samme gør Thomas Baunkjær Andersen, administrerende direktør for Kadeu, der mener, at den ekstra kapital og kompetence kan løfte både kapacitet, udvikling og markedsføring af produkterne.