Rejefest i Polar Seafood

Den grønlandske rejekoncern, Polar Seafood, skovler penge ind. driftsoverskuddet steg til næsten 350 mio. kr. ud af en omsætning på tre mia. kr.

Rejer og hellefisk er svømmet i nettet i en sådan grad, at Polar Seafood noterer sig for et rekordregnskab. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Vi lever i en verden, hvor det også kan lade sig gøre at tjene store penge i Grønland. Det er virksomheden Polar Seafood et godt bevis på.

Grønlænderne Anders Brøns og Jens ­Salling og deres to danske medejere, Helge Nielsen og Bent Norman Petersen, kan ikke alene glæde sig over Polar Seafoods enorme vækst, men også over de mange penge, der vælter ind fra rejer og hellefisk.

Polar Seafood Gruppen med hovedsæde i Nuuk og med Anders Brøns som administrerende direktør er ganske enkelt dygtig til at tjene penge. 2015 gav et det bedste resultat nogensinde.

Prisfest ses på bundlinjen

Polar Seafood fik i 2015 et overskud efter skat på 167 mio. kroner mod 112 mio. kroner i 2014. Fremgangen skyldes ikke mindst en prisfest på især rejer, men også på hellefisk, men også at Polar Seafood er dygtige til at styre omkostningerne.

I 2015 øgede selskabet egenkapitalen til 1,2 milliarder kroner fra 1,1 milliarder kroner i 2014. Polar Seafoods omsætning steg til små tre milliarder kroner fra 2,5 milliarder, mens driftsoverskud voksede til knap 350 mio. kr. i 2015 fra små 200 mio. kr. året før.

Overskuddet før skat var på 335 mio. kr. eller 100 mio. kr. mere end året før. Polar Seafoods overskudsgrad var sidste år på 11,6 procent. Halvdelen af indtjeningen ligger i Grønland.

Det er da også en ualmindelig tilfreds bestyrelsesformand i Polar Seafood, Henrik Leth, der tager imod Berlingske før regnskabets offentliggørelse.

Formanden, der er glad seafood, er rejst fra Nuuk til København for bl.a. at fortælle om årets resultater. Mødet finder sted på en frokostrestaurant i det centrale København. På menuen er friskpillede danske fjordrejer og smørstegte filetfileter.

»Vi er særdeles tilfredse med årets resultat. Det kan lyde som en kliché, men det er ikke mindst evnen til at levere kvalitet og manøvre hurtigt og flexibelt i et turbulent marked, der gør forskellen på succes og middelmådighed,« siger Henrik Leth.

Øget beskæftigelse

Polar Seafood, Grønlands største private virksomhed, har omkring 20 fabrikstrawlere, mindre trawlere og kuttere. Selskabet ejer ni fabrikker i Grønland, Danmark, Norge og Rusland.

»Polar Seafood er alle vegne i Nordatlanten. Vi fisker rejer både i Grønland, Canada, Norge og Rusland,« fortæller Henrik Leth.

Selskabet beskæftigede sidste år godt 900 medarbejdere eller omkring 100 mere end i 2014. Alle var nyansættelser i Grønland. Polar Seafood er i gang med at bygge en fiskefabrik i Norge, hvor selskabet i forvejen har en fabrik.

Slår Royal Greenland

Sammenligner man private Polar Seafoods profitfest med resultatet i det 100 procent selvstyreejede Royal Greenland, er Polar ­Seafood bedst til at tjene penge og holde personaleomkostninger og andre omkostninger nede.

Det hersker der ingen tvivl om.

F.eks. har Royal Greenland mange flere ansatte end Polar Seafood, nemlig næsten 2.200 ansatte. Når det gælder produktions­steder har Royal Greenland med næsten 40 fabrikker og handelssteder langt flere produktionssteder end Polar Seafood.

Ud af en omsætning på 4,7 milliarder kroner i 2015 havde Royal Greenland et resultat før skat på godt 200 mio. kr., mens der blev godt 110 mio. kr. på bundlinien.

Polar Seafoods to største aktionærer, adm. direktør Anders Brøns og Jens Salling, er blevet velhavende på at være hovedaktionærer i den velsmurte private rederi- og fiskekoncern, som de gik ind i for mere end 25 år siden. Milliardærer er de ikke blevet endnu, men de er mangemillionærer, der hver er god for et pænt trecifret millionbeløb.

Veldrevet virksomhed

Polar Seafood måler ikke kun sine resultater på omsætning og overskud.

»Som en grønlandsk virksomhed er ét af vore succeskriterier at bidrage til det samfund, vi er en del af. Derfor er vi glade for at kunne præstere en betaling på 316 mio. kr. i skatter og afgifter sidste år,« siger bestyrelsesformand Henrik Leth.

Det er erhvervslivet, der skal skaffe den vækst, Grønland mere end nogensinde har brug for, lyder det fra formanden for Grønlands største private arbejdsgiver.

»I al beskedenhed er Polar Seafood et godt eksempel på en sund og veldrevet privat virksomhed, som der heldigvis er flere af inden for flere forskellige brancher i Grønland,« siger Henrik Leth.

Grønlands bedste og største virksomhed til at tjene penge sætter ikke sit lys under en skæppe.