Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det sker, at der fødes tohovedede kalve, men de er ikke levedygtige, og deres varige tilstand er som præparater i formaldehyd.
Airbus Group er en sådan tohovedet kalv, men til forskel fra sine paralleller i dyreriget er virksomheden særdeles levedygtig. Det fremgår af det årsregnskab, som den tysk-fransk-britiske og delvist statsejede koncern offentliggjorde i går.
På bundlinjen står der et nettooverskud på 1,47 milliarder euro og et EBIT-resultat – driftsoverskud – på 3,6 milliarder. Begge tal er en fremgang på cirka 21-22 procent og vel ikke så ringe klaret af et selskab, der skal balancere mellem fire produktionslande – Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien – og som er delvist statsejet, og derfor hele tiden har politikere, der kigger dem over skuldrene og endda læner sig ind over bordet. For godt et år siden måtte Airbus Group se en strategisk vigtig fusion med britiske BAE Systems ryge på gulvet på grund af indblanding fra den tyske regering; det var i hvert fald, hvad koncernen selv hævdede.
Airbus Group er navngivet efter sit vigtigste og mest kendte produkt, de civile passagerfly under mærket Airbus, men koncernen, der indtil for kort tid siden hed EADS, fremstiller også militærfly og våbensystemer.
Det er dog Airbus-flyene, som er den vigtigste del af forretningen, og også den, som har haft mest fremgang. Ordrebøgerne er lige nu fulde af bestillinger fra luftfartsselskaber, som står overfor at modernisere deres flåder med mere brændstofbesparende fly. Airbus leverede sidste år et rekordhøjt antal fly, nemlig 626, regner med et tilsvarende antal i å, og fik i 2013 en tilgang af nye ordrer, som målt i euro var mere end dobbelt så stor som året før. De seneste bestillinger indløb på den nylige flymesse i Singapore, hvor Vietjet, et stort vietnamesisk lavprisselskab, bestilte 63 A320-fly, med option på 30 mere – en ordre til en samlet værdi af 6,6 milliarder euro.
Normalt selskab
Mellemdistance-flytypen A320 har igennem årene stille og roligt udviklet sig til koncernens bedste sider i varekataloget, og man er nu oppe på at bygge 42 af disse fly – om måneden. Hos Airbus skal man stadig være meget omhyggelig med at placere sin produktion, så man holder de store aktionærer nogenlunde tilfredse, og koncernen har valgt at producere 22 af de 42 fly i Hamburg og 16 i Touluse. De sidste fire bliver bygget i Kina, og i øvrigt er planen over de næste par år at øge produktionskadencen til 46 A320ere om måneden.
Efter fiaskoen med den mislykkede fusion tog koncernens topchef, Tom Enders, initiativ til at få normaliseret ledelsesforholdene i selskabet, sådan at det nu har en bestyrelse med et flertal af uafhængige medlemmer. Samtidig er den statslige ejerandel dog faktisk øget, fra 20 til 28 procent, fordi to private aktionærer, den tyske bilkoncern Daimler og den franske mediekoncern Lagardere, har solgt deres aktier. Og sidste måned tog man det lille, men symbolsk vigtige skridt at ændre navnet til Airbus Group fra EADS, der var en forkortelse for European Aeronautic, Defence & Space Co.