Regionschefer fik cognac i julegave via konto 2840

Region Sjællands bonuspenge på Atea-konto 2840 kunne bruges til "i princippet alt", forklarede tidligere IT-chef i retten torsdag.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Retssagens femte dag bød på afhøring af tidligere IT-chef i Region Sjælland, Rene Clausen, som er en af de hovedtiltalte i Atea- bestikkelsessagen. Han er tiltalt for 17 af de i alt 38 forhold i anklageskriftet og var blandt deltagerne i den meget omtalte rejse til Dubai i november 2014.

Rejsen blev ifølge politiet delvist betalt med midler fra den såkaldte konto 2840 hos Atea. Det var den konto, hvor Region Sjælland havde de bonuspenge stående, som regionen opsparede, når den handlede med Atea.

Rene Clausen fortalte, at det var Region Sjælland, som bestemte, hvad pengene på kontoen skulle bruges til, og at han blev orienteret hver gang nogen i regionen trak på kontoen. Han fortalte også, at mindst 20 personer i regionen var bekendt med kontoens eksistens.

Ifølge Rene Clausen blev pengene på konto 2840 overvejende brugt til indkøb af udstyr og konsulentydelser.

»Men den kunne også bruges til restaurantbesøg. Den kunne bruges til i prinicippet alt,« forklarede han i retten.

Specialanklager Jørn Thostrup dokumenterede i retten, at pengene på konto 2840 også blev brugt på julegaver til Rene Clausen og en anden af sagens tiltalte, Michael Steen Hansen, der var IT-direktør i Region Sjælland og siden i Rigpolitiet, og som også deltog i Dubai-rejsen.

Rene Clausen bad på begges vegne Atea om en særlig cognac til jul fremgik det af en mail, som han sendte til tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, der også er blandt de tiltalte.

»Ikke for at lægge pres på dig, men nedenstående link ville være en god julegaveide til MSH og jeg,« skrev Rene Clausen.

Det fremgik også, at cognac’en, en Pierre Ferrand, skulle betales med penge fra konto 2840, altså med regionens egne penge.

Det fik tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Rizau, der også er blandt de tiltalte, til at komme med følgende bemærkning til regionschefernes juleønske:
"Det er da for vildt, som de malker," skrev Carsten Ritzau.

"Dyrt stads", kommenterede salgschefen.

Michael Steen Hansen blev også afhørt i retten torsdag. Til cognac-eksemplet sagde han følgende: »Hvis man kører den helt ud, så har jeg jo i princippet givet mig selv en julegave. Det er nok et specielt eksempel, du har fundet frem der.«

Jule-cognac’en er ikke blandt de forhold, som Rene Clausen og Michael Steen Hansen er tiltalt for.

Rene Clausen forklarede i retten, at det var ham, som sammen med en anden fra regionen i 2007 indgik aftalen med Atea om, at regionen optjente en bonus på en til halvanden procent af Ateas omsætning med regionen.

Ingen af de tiltalte husker den eksakte procentsats, og det er ikke lykkedes Bagmandspolitiet i sin efterforskning at finde skriftlig dokumentation for aftalens eksistens.