Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske patienter skal ikke have adgang til ny medicin i fremtiden, hvis medicinen er for dyr i forhold til effekten. Sådan lyder essensen i en ny og usædvanlig klar medicinpolitik, som Danske Regioner har udarbejdet. Med den usædvanligt klare udmelding lægger Danske Regioner op til forårets økonomiforhandlinger med regeringen og blæser samtidig til kamp mod den danske medicinalindustri.
Det sker dagen efter, at Novo Nordisk præsenterede rekordregnskabet 2010 med et overskud efter skat på 14,4 milliarder kr.
»Der er brug for en erkendelse af, at det er helt nødvendigt at tale højt om prioriteringer i lægemiddelbehandling. Ellers sker det bare i det skjulte, hvor lobbyister, læger og myndigheder presser prioriteringer igennem. Der er brug for åbenhed og gennemsigtighed,« siger Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner.
Prisen skal være afgørende
Blandt de kontroversielle krav er en klar national prioritering af hvilke lægemidler, lægerne på landets sygehuse skal bruge, og hvilke lægemidler, der får tilskud. Prioriteringen skal ske med udgangspunkt i vurderinger af lægemidlernes effekt og omkostningseffektivitet - eller sagt på almindelig dansk: Prisen på lægemidlet skal spille en afgørende rolle.
Samtidig opfordrer regionerne regeringen til at arbejde for, at reglerne for lægemiddelgodkendelse bliver ændret i EU, så prisen også kommer til at spille en rolle, når et lægemiddel skal godkendes. Endvidere vil regionerne have regeringen til at sikre, at nye lægemidler fremover bliver testet op mod eksisterende og ofte billigere lægemidler for at blive godkendt. I dag er det nok, at et lægemiddel enten bliver testet mod placebo (ingen behandling, red.), eller mod et konkurrerende, nyt produkt.
Med forslagene rammer Danske Regioner lige ind i industriens hjerteblod, nemlig at lægemidler skal godkendes ud fra, om de virker og ikke har skadelige bivirkninger, mens pris først er noget man snakker om bagefter.
Industrifjendske holdninger
Adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen, Lif, Ida Sofie Jensen er da også stærkt indigneret over, at regionerne endnu en gang forsøger at tage livtag med industrien.
»Det er patetisk om ikke skamfuldt, at Danske Regioner endnu en gang kommer med deres industrifjendske holdninger. Regionerne skyder skylden for deres dårlige økonomi over på medicinalindustrien,« siger hun .
»Regionerne glemmer, at én af grundene til, at Danmark ikke er så hårdt ramt af den økonomiske nedtur som andre lande, er den stærke, innovative lægemiddelindustri, vi har. Med de meget restriktive forslag, de kommer med, rammer de industrien. Men danskerne lever af lægemiddelindustrien, og derfor har regionerne et ansvar for at sikre innovationen i industrien,« siger Ida Sofie Jensen.
Ifølge Bent Hansen handler det imidlertid ikke om at ville industrien til livs, men om at udvise rettidig omhu i en situation, hvor den danske samfundsøkonomi er presset.
»Vi kan ikke fortsætte med at godkende nye lægemidler ud fra idealistisk faglige grunde. Det er nødvendigt at se på, om vi får nok for pengene. Medicinalindustrien er én af de sektorer, hvor dækningsbidraget er størst. Derfor håber jeg, at den rituelle stammedans fra deres side snart er forbi,« siger Bent Hansen.