Regime tavst om milliard-betalinger

Trods talrige opkald og henvendelser på mail og fax til aserbajdsjanske ambassader og ministerier har Berlingske aldrig modtaget svar på spørgsmål om milliardstrømme gennem Danske Bank.

Trods talrige opkald og henvendelser på mail og fax til aserbajdsjanske ambassader og ministerier har Berlingske aldrig modtaget svar på spørgsmål om milliardstrømme gennem Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Wojazer

Trods talrige henvendelser fra Berlingske og en stribe andre medier verden over er det ikke lykkedes at få en kommentar fra regimet i Aserbajdsjan til beskyldningerne om bestikkelse af europæiske politikere og embedsmænd.

Berlingske har gennemgået tusindvis af transaktioner til og fra fire selskaber med konti i Danske Bank, der ifølge bl.a. anklagemyndigheden i Italien er kontrolleret af regimet.

Berlingske har forsøgt gennem adskillige kanaler og over flere uger at stikke spørgsmål samt forelægge informationerne og kritikken fra eksperter og myndigheder for regimet. Men forgæves.

Landet har ikke en ambassade i Danmark, og ambassaden i Stockholm henviste i en kort mail til ambassaden i London, der trods henvendelser på både mail og telefon ikke er vendt tilbage til Berlingske.

Berlingske har også forsøgt at kontakte regimet direkte – bl.a. er der sendt mail til en række ministerier, officielle pressetalsmænd såvel som til præsidentens administration, og alle parter er desuden blevet kontaktet via telefon og fax. Men Berlingske har aldrig modtaget svar på spørgsmålene.

Flere eksperter vurderer over for Berlingske, at transaktionerne ligner bestikkelse af europæiske politikere, der som modydelse skulle forsvare regimet og tale dets sag. Aserbajdsjans regime kritiseres af menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch, Amnesty International og Transparency International for grove overgreb på kritikere og journalister. Det seneste præsidentvalg i 2013 blev desuden kritiseret af OSCE for store uregelmæssigheder.