Regeringens gaveregn til erhvervslivet fortsætter

100 millioner kroner skal løfte den avancerede produktion i Danmark. Samtidig vil regeringen give bedre vilkår for iværksættere.

Foto: Simon Skipper. Gaveregnen til erhvervslivet fra regeringen fortsætter søndag. Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) på banen med 100 millioner kroner til at udvikle fremtidens avancerede produktionssystemer.
Læs mere
Fold sammen

Vækstinitiativerne flyder i en lind strøm ud af regeringen disse dage, og nu er forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) på banen med 100 millioner kroner til at udvikle fremtidens avancerede produktionssystemer.

»De skal gå til strategisk forskning inden for produktionssystemer og vækstteknologier. Det er for at styrke grundlaget endnu mere for den avancerede produktion, vi har i Danmark. Der sker en meget stor udvikling inden for automatisering og big data - altså brugen af store datamængder. Og det er det, vi skal leve af,« siger hun og tilføjer:

»Vi vil ikke leve af lavtlønnede job i Danmark. Vi har en rimelig vellønnet produktionssektor, fordi vi er konkurrencedygtige og rigtig dygtige - og det skal vi blive ved med at være. Og derfor skal vi investere i forskningen, så vi kan blive ved med at finde på de nye ting, gøre det smartere, billigere og mere intelligent.«

100 millioner kroner - hvilken forskel vil sådan et beløb kunne gøre?

»Det er heldigvis en branche i vækst efter at have mistet mange tusinde arbejdspladser til udlandet i 00erne. De 100 millioner kroner kan gøre en forskel. Man kan altid ønske sig mere, men det kan skabe nye job og vækst for danske produktionsvirksomheder,« siger hun.

Regeringens vækstudspil har til formål at få skabt danske arbejdspladser. Adspurgt hvor mange arbejdspladser 100 millioner kroner til fremtidens effektive produktionssystemer vil skabe, svarer Sofie Carsten Nielsen:

»Det kommer vi ikke til at sætte konkrete tal på, for det kan man ikke, når det er forskning, det handler om. Det tager noget tid, før det omsætter sig. Men vi ved, at hvis vi skal gribe opsvinget, så skal danske virksomheder være på forkant. Det er de i dag, og det skal de kunne blive ved med at være. Derfor er det vigtigt, at vi laver bro mellem viden og forskning til virksomhederne og produktionen.«

Søndag fremlægger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) samtidig et udspil, der skal skabe bedre vilkår for investeringer og iværksættere i Danmark.

»Vi kigger både på beskatningen og på, hvordan vi kan hjælpe virksomheder og iværksættere med at få adgang til finansiering. Målet er et stærkt og dynamisk erhvervsliv,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Regeringen vil blandt andet lempe skattereglerne for virksomheders afskrivning af investeringer i forskning, og så skal Vækstfonden fremover kunne udstede lånegarantier til iværksættere.

Senere søndag fremlægger regeringen desuden et nyt udspil, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil regeringen introducere en jobpræmie, så kontanthjælpsmodtagere får en skattefri præmie, hvis de selv skaffer sig et arbejde.