Regeringens finansielle toprådgivere: Vi bør snart genoplade supervåbnet

I midten af 2021 forventer Det Systemiske Risikoråd at opfordre regeringen til at stramme milliardkrav til bankerne. »Lige nu står vi stadig midt i en coronakrise,« advarer Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark.

Erhvervsministeren har forståelse for de erhvervsdrivende, men minder om, at Danmark nu genåbner, mens andre lande er ved at lukke ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da coronakrisen brød ud for godt et år siden, tog regeringen et markant skridt for at holde hånden under dansk økonomi.

Her besluttede regeringen at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer, der er blevet kaldt en økonomisk »bazooka«. Derved blev banker og realkreditinstitutters udlånskapacitet samlet set øget med over 200 milliarder kroner. Pengene var nogle, som bankerne var blevet bedt om at sætte til side efter finanskrisen.

I dag anbefaler Det Systemiske Risikoråd, der rådgiver regeringen om finansielle problemstillinger, at satsen for den kontracykliske kapitalbuffer holdes uændret på nul procent, men rådet meddeler samtidig, at det snart forventer at anbefale erhvervsminister Simon Kollerup (S) at genoplade supervåbnet.

»Rådet forventer at henstille om en forøgelse af bufferen i midten af 2021, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system, eller økonomien rammes af et nyt negativt stød,« skriver Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen.

Banker: Vi står stadig midt i en krise

Formålet med bufferen er, at den opbygges i gode økonomiske tider, så pengene kan frigives, når konjunkturerne vender.

Da der som udgangspunkt går 12 måneder, fra det besluttes at hæve bufferen, til en forøgelse træder i kraft, vil institutterne først skulle opfylde et positivt bufferkrav i midten af 2022.

»I lyset af de meget lempelige finansielle forhold kan der blive behov for en relativt hurtig genopbygning af den kontracykliske kapitalbuffer,« lyder det fra Det Systemiske Risikoråd.

Hos bankernes interesseorganisation Finans Danmark mener man ikke, at tiden er moden til at genoplade supervåbnet.

»Det er klart, at man på et tidspunkt skal se på en genopbygning af bufferen. Men hvornår det giver mening, er svært at sige. Lige nu står vi stadig midt i en coronakrise. Store dele af dansk økonomi er stadig lukket ned, og i den finansielle sektor bruger vi lige nu alle vores kræfter på, hvordan vi får så mange virksomheder som muligt med ud på den anden side, når statens hjælpepakker ophører, og de udskudte skatter er tilbagebetalt. De danske banker er i øvrigt bundsolide og velkapitaliserede,« skriver Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, i en kommentar.

Det Systemiske Risikoråd består ud over Lars Rohde af blandt andre Erhvervsministeriets mangeårige departementschef Michael Dithmer, Finansministeriets departementschef, Peter Steensgaard Mørch, og Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.