Regeringen vil styrke danske rederiers muligheder i Ghana

Erhvervs- og Vækstministeriet etablerer et myndighedssamarbejde med Ghana, der skal styrke danske virksomheders muligheder i Ghana og Vestafrika.

Foto: STRINGER. Customers peruse goods at Makola market in Accra, Ghana, June 15, 2015. Picture taken June 15. REUTERS/Francis Kokoroko
Læs mere
Fold sammen

Erhvervs- og Vækstministeriet etablerer et myndighedssamarbejde med Ghana, der skal styrke danske virksomheders muligheder i Ghana og Vestafrika.

I forvejen har A.P. Møller Mærsks havneselskab, APM Terminals, været med til at investere milliarder i det vestafrikanske lands største havn. Men nu ser den danske regering altså gerne, at også andre danske rederier skal satse på at drive virksomhed i landet, der ifølge APM Terminals skønnes at have en økonomisk vækst på 5-7 pct. om året.

Som led i Erhvervs- og Vækstministeriets planer om at samarbejde med de ghanesiske myndigheder, vil ministeriet udsende en maritim vækstrådgiver til ambassaden i Ghana, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Der er et stort potentiale for danske maritime virksomheder i Vestafrika. Jeg er derfor rigtig godt tilfreds med, at vi med udsendelsen af en vækstrådgiver og det styrkede myndighedssamarbejde med Ghana, nu får skabt en endnu bedre platform for de danske maritime virksomheders aktiviteter i Vestafrika, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.

GHANA ROSER MÆRSK

På konferencen Danish Maritime Forum, der holdes i København, tager den ghanesiske vicetransportminister, Joyce Bawa Mogtari, godt imod samarbejdet og roser ikke mindst Mærsks investeringer i Ghana.

- Vi har forsøgt at ekspandere vores faciliteter og dermed at gøre det muligt for os at kunne invitere større skibe. Derfor er det interessant, at Maersk Line allerede for år tilbage inviterede til et samarbejde med den ghanesiske stat for at udvide vores faciliteter, siger Joyce Bawa Mogtari på konferencen i København.

De danske og de ghanesiske myndigheder har mødtes forud for konferencen for blandt andet at underskrive en aftale, der tillader ghanesiske søfolk at arbejde ombord på danske skibe, oplyser Erhvervs- og Vækstministeriet.

MÆRSK SER MULIGHEDER I GHANA

APM Terminals meddelte i juni, at man i et joint venture med Bolloré Africa Logistics og de ghanesiske havnemyndigheder, vil investere 1,5 mia. dollar i en stor renovering af Ghanas vigtigste havn i byen Tema i den sydlige del af landet.

Den store investering skal bruges på at etablere en ny dybvandshavn med en årlig kapacitet på 3,5 mio. tyvefodscontainere (teu), som vil bestå af fire dokke, en ny mole og en adgangskanal for verdens største containerskibe.

I 2014 kom der 651.000 teu gennem den eksisterende havn, hvilket er tæt på maksimumskapaciteten.

APM Terminals ejer 35 pct. af joint venture-selskabet. Det samme gør Bolloré Africa Logistics. De ghanesiske havnemyndigheder ejer de resterende 30 pct.