Regeringen vil overvåge næsten en mio. taletidskort

Der sælges betydelige mængder af mobiltaletidskort i Danmark. Dem vil regeringen have sat ejermandens navn på. Også den netop afskaffede overvågning af danskernes internetaktivitet rumler igen.

Hundredtusinder af danske mobilnumre er taletidskort. Dem overvejer regeringen nu - igen - at kræve registreret en ejermand på. Arkivfoto: Richard Sylvestersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige under en million mobilbrugere i Danmark bruger de såkaldte taletidskort, som regeringen i sin nye antiterrorpakke igen vil overveje at kræve telefonens indehaver registreret for at have.

Erhvervsstyrelsen, som er Danmarks øverste telemyndighed, gjorde ved udgangen af juni 2014 det samlede antal aktive taletidskort i Danmark op til 856.689 styk. Nyere samlede tal findes endnu ikke, men af de seneste kvartalsregnskaber fra de store teleselskaber fremgår det, at dette tal ligger ret stabilt.

TDC: 16.000 taletidskort om måneden

Landets største teleselskab, TDC, havde ved udgangen af december 2014 alene 141.000 aktive taletidskort, hvor man - typisk i et supermarked eller en kiosk - køber for 100 eller 200 kroners taletid og derved får et midlertidigt telefonnummer, som gælder, indtil beløbet er brugt op.

Telenor, som er nummer to i Danmark, havde ved udgangen af september 201.000 aktive taletidskort, men på grund af den forestående sammenlægning med Telia har Telenor ikke opgivet tal for de sidste tre måneder af 2014. Telia havde 132.000 aktive taletidskort ved årsskiftet.

»Vi udsteder omkring 16.000 taletidskort om måneden. En stor del af dem er til folk, der fornyer abonnementet, så der er ikke den store tilgang til det marked. Det ligger nok på 3.000-4.000 nye på årsplan,« anslår TDCs pressechef, Ib Konrad Jensen, over for Berlingske.

Ofte køber folk taletidskort uden at bruge dem straks. Så bliver de aktiveret, mens man f.eks. er på ferie eller i sommerhus, ligesom ambassadeansatte og turister, der kun er i landet i kortere perioder, køber lokale telefonnumre for derved at spare de dyre roamingafgifter. Og endelig er taletidskort også hyppigt brugt af kriminelle, fordi det i dag ikke fremgår, hvem der ejer disse numre.

Mindre teleselskaber hårdere ramt

Hos Telia er mønsteret dog et lidt andet.

»En stor del af vore kunder, som betaler forud ved at købe taletidskort, er ikke gengangere. Vi regner med, at en del af dem, som køber vore SIM-taletidskort, er turister eller andre, som er i landet i en kortere periode, og som derfor ikke tanker op igen,« forklarer kommunikationsdirektør Mette Honoré fra Telia til Berlingske.

Hun kan ikke give eksakte tal på, hvor mange gengangere der er blandt taletidskunderne.

De store teleselskaber lever af de faste abonnenter, hvor taletidskunder tit regnes for en ustabil indtægt. Mange mindre teleselskaber ventes dog at blive hårdere ramt, hvis alle taletidskort skal registreres med ejermand og adresse m.m. En meget stor del af deres kunder bruger nemlig taletidskort, som de køber i supermarkedet eller kiosken.

Ikke et nyt forslag

Af regeringens 12 nye tiltag mod terror er et af dem en undersøgelse af mulig registrering af brugere af taletidskort. Det skal hjælpe politiet og Politiets Efterretningstjeneste til at få »umiddelbar adgang til oplysninger om, hvem taletidskort tilhører«.

»I dag bruger mange organiserede kriminelle taletidskort, der kan købes i f.eks. kiosker, i stedet for et mobilabonnement for på denne måde at forblive anonyme. Med en registreringsordning vil politiet og PET få umiddelbar adgang til oplysninger om, hvem et taletidskort tilhører – på samme måde som de i dag har adgang til oplysninger om, hvem et telefonabonnement tilhører,« hedder det i planen.

Forslaget er ikke nyt. I 2010 foreslog en arbejdsgruppe under Justitsministeriet det samme. Dengang forudså de store supermarkedskæder kaos og længere ventetid ved kasserne, hvis de skulle registrere folk, der købte taletidskort.

Bred internetovervågning netop afskaffet

Tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) ophævede før sommerferien 2014 den såkaldte sessionslogning, så danskernes internettrafik ikke længere skal logges i detaljer og gemmes i et år. De indsamlede data blev - også af miniisteriet selv - anset for uanvendelige. Ophævelsen skete, efter at EU-Domstolen i april 2014 erklærede det hidtidige lovgrundlag om elektronisk kommunikation fra 2006 for ulovligt, og det var dette direktiv, som den omfattende danske overvågning af al internet- og teletrafik siden september 2007 bygger på. Domstolen afgjorde, at reglerne strider mod EUs Charter om Grundlæggende Rettigheder.

De gigantiske datamængder, som var samlet ind hos tele- og internetudbydere og skulle gemmes i et år, skulle slettes senest før jul, hvad de er blevet, og alle IT-systemer er blevet ændret. Det har kostet omkring tele- og internetudbyderne omkring 50 millioner kroner om året at holde systemet kørende. I 2013 blev der indsamlet, hvad der svarer til 621.975 registreringer om alle danskere fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største overvågning, og som sessionslogningen var en - betragtelig - del af.

Allerede kort efter begyndte nogle politikere, Justitsministeriet og Rigspolitiet at tale om, at indsamlingen skulle genoptages. Det har den danske tele- og internetbranche deltaget i overordnede diskussioner om, men her har registrering af taletidskort ikke været vendt.

11. februar - altså inden drabene i København - skrev en bred række af organisationer - fra Forbrugerrådet over Dansk Energi til Justitia og Dansk Industri - til justitsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets retsudvalg og advarede mod at genindføre sessionslogningen.

»Vi påtænker således at anmode EU-Kommissionen om en vurdering af de danske regler om logning og en eventuel udvidelse med logning af internettrafik, såfremt der fra regeringen fremlægges lovforslag vedrørende dette,« hedder det i brevet fra DI-ITEK, Rådet for Digital sikkerhed, Ingeniørforeningen IDA, Justitia, Bitbureauet, Teleindustrien, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Dansk Erhverv, HORESTA, Amnesty International Danmark, IT-Branchen, PROSA, IT-Politisk Forening, Dansk IT, Dansk Metal, Campingrådet, HK/Samdata, Dansk Energi, Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Organisationerne gør opmærksom på, at »såfremt politiet ønsker at opnå indblik i, hvordan bestemte personer, der er under mistanke, kommunikerer, så har politiet allerede i dag efter retsplejelovens bestemmelser mulighed for at få etableret overvågning, såfremt der foreligger en kendelse fra en dommer«.

Læs mere: Se regeringens nye antiterrorpakke, »Et stærkt værn mod terror - 12 nye tiltag mod terror« (i PDF-format)