Regeringen vil lette gældsbyrde for virksomheder

For at forhindre, at virksomheder skal tilbagebetale flere låneordninger på én gang i 2022, foreslår regeringen nu at udskyde tilbagebetalingsfristen for nye A-skattelån. Samlet vil små og mellemstore virksomheder kunne beholde 79 milliarder kroner i likviditet i op til yderligere fire måneder.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil glatte tilbagebetalingerne fra virksomhederne lidt ud, oplyser han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil give endnu en håndsrækning til nødlidende danske virksomheder for at afværge en stor konkursbølge.

Fredag morgen lufter Skatteministeriet en bekymring for, hvilke konsekvenser det vil få, hvis virksomhederne skal tilbagebetale lån fra flere låneordninger på én gang.

Derfor foreslår regeringen nu, at man ser på mulighederne for at fordele tilbagebetalingerne over en længere periode.

»Regeringen tager virksomhedernes situation meget alvorligt, og vi er optaget af, at virksomhederne kommer så godt som muligt igennem krisen. Sammen med Skatteforvaltningen har regeringen helt frem til nu set på muligheden for at forlænge betalingsfristen, så vi så at sige glatter tilbagebetalingerne lidt ud. Derfor har jeg oversendt et ændringsforslag til Folketinget,« siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Folketingets partier er ved at hastebehandle regeringens forslag om at udvide låneordningerne for A-skat, am-bidrag og moms. Tiltagene skal give yderligere 170 milliarder kroner i likviditet til danske virksomheder.

79 milliarder ekstra i likviditet

I det lovforslag, regeringen fremsatte til hastebehandling for præcis ni dage siden, er der foreslået en tilbagebetalingsfrist 1. februar 2022. Det betyder, at små og mellemstore virksomheder, der gør brug af de nye låneordninger, vil have seks betalingsfrister i februar 2022.

Nu foreslår regeringen, at A-skattelån vedrørende februarbetalingen her i 2021 først skal tilbagebetales 1. april 2022, og at A-skattelån vedrørende martsbetalingen her i 2021 først skal tilbagebetales 1. juni 2022.

Ifølge Skatteministeriet giver det virksomhederne mulighed for at beholde likviditet på 26 milliarder kroner fra februarbetalingen i knap to måneder yderligere og fra martsbetalingen på 53 milliarder kroner i knap fire måneder yderligere.

Advarer om stakket frist

Hos SMVdanmark, organisationen for små og mellemstore virksomheder, mener administrerende direktør Jakob Brandt, at håndsrækningen til virksomhederne er meget kærkommen.

»Den gæld, mange virksomheder når at få opbygget, vil nærmest være umulig at få afviklet på et år, så at der bliver givet fire måneder ekstra til de små og mellemstore virksomheder, er rigtig positivt,« siger Jakob Brandt.

Han advarer dog om, at den udskudte regning kan ende som en stakket frist.

»Krisen i de små og mellemstore virksomheder er jo voldsom, og økonomien er slået helt i smadder. For de virksomheder, som ikke får lov til at genåbne 1. marts, vil SMVdanmark insistere på, at fællesskabet betaler de fulde omkostninger ude i virksomhederne. De kan ikke blive ved med for eksempel at skulle betale mellem ti og 25 procent af lønnen til hjemsendte medarbejdere, lyder det fra Jakob Brandt.

Lån vedrørende momsbetalingen 1. marts 2021 skal fortsat tilbagebetales 1. februar 2022, oplyser Skatteministeriet.