Regeringen vil lempe sidste del af iværksætterskatten

Som en del af regeringens vækstplan skal den sidste del af iværksætterskatten – nemlig udbyttebeskatning på unoterede porteføljeaktier – sænkes. Vi retter op på en klar fejl, understreger skatteministeren.

Fejlretning. Som en del af regeringens vækstplan skal den sidste del af iværksætterskatten – nemlig udbyttebeskatning på unoterede porteføljeaktier – sænkes. Vi retter op på en klar fejl, understreger skatteministeren. Fold sammen
Læs mere
Sidste bid af den omdiskuterende og i nogles øjne forhadte iværksætterskat skal under luppen. Det lægger regeringen op til i en del af dens udspil til en ny vækstpakke.

Danske selskaber bliver i dag pålagt en selskabsskat for deres udbytter fra porteføljeaktier. 100 pct. af udbytterne fra unoterede aktier bliver medregnet i den skattepligtige indkomst, men står det til regeringen, skal den procentsats efter 2016 nedsættes til 70 pct. Det vil reducere den reelle beskatning fra 22 til 15,3 pct. og gøre det mere attraktivt for investorer at foretage investeringer med højere risiko og dermed lettere for virksomhederne at skaffe kapital, håber regeringen.

Lempelsen vil desuden være en ligestilling af danske og udenlandske investorer, og netop det vejer tungt hos skatteminister Morten Østergaard (R). Han ønsker, at det skal være slut med, at danske investorer »skal føle sig til grin for egne penge« ved at blive beskattet hårdere end udenlandske.

»Vi retter op på det, som jeg synes, at man må betragte som en klar fejl. Vi har afskaffet iværksætterskatten, hvad angår avancer, og nu kigger vi så på udbytterne. Det fortæller historien om, at den her regering er optaget af at sørge for, at de mennesker, der gerne vil investere, oplever, at det kan betale sig,« siger han.

Hos Det Konservative Folkeparti lægger finansordfører Brian Mikkelsen, der selv sad for bordenden, da iværksætterskatten blev indført, gerne stemmer til at lempe sidste del af den famøse skat.

»Iværksætterskatten var en fejl og en tåbe, og sidste del af den skal fjernes hurtigst muligt,« siger han og bakkes op af Venstres finansordfører Peter Christensen.

I brancheorganisationen for bl.a. venture- og kapitalfonde, DVCA, har man kæmpet med næb og kløer for at få iværksætterskatten afskaffet. En analyse fra DVCA viste i december 2013, at netop denne udbytteskat bremser investeringer for næsten 600 mio. kr. hvert år. Direktør Jannick Nytoft anser da også regeringens tiltag som et stort skridt i den rigtige retning.

»Det allerbedste ville selvfølgelig være at afskaffe beskatningen på udbytter, men vi tager alle de store skridt, som vi kan få, og vi ser dette som et første skridt mod en endelig afskaffelse,« siger han.