Regeringen vil fordoble energieksport frem mod 2030

En ny eksportstrategi skal fordoble den allerede store eksport af energiteknologi frem mod 2030. Målet er eksport for 140 mia. kr. i 2030, men det vil faktisk tage tempoet ud af eksporten, hvis man sammenligner med nuværende projekteringer. Erhvervslivet er dog godt tilfreds.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterer i dag regeringens eksportstrategi på et pressemøde. Regeringen har lagt op til en grøn eksportstrategi i regeringens finanslov. 22. marts 2017.. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindmøller, fjernvarme og planlægning af kompliceret energiinfrastruktur. Det er nogle af de ting, som vi som danskere skal leve af i fremtiden, efter Paris-aftalen fra 2015 har skabt et enormt investeringsbehov i grøn energi og energieffektivitet over hele kloden.

Vurderingen lyder, at der globalt skal investeres 70.000 mia. kr. for at nå målene i Paris-aftalen frem mod 2030, og den kage skal Danmark have del af, og derfor har VLAK-regeringen netop lanceret et ny eksportstrategi, der frem mod 2030 skal fordoble eksporten af energiteknologi, så dansk erhvervsliv om 13 år eksporterer for hele 140 mia. kr.

»Vi skal sikre, at det potentiale, der er, også bliver indløst,« siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt

DI har tidligere estimeret, at der er potentiale for at estimere energiteknologi for 100 mia. kr. i 2020 – det vil altså sige, at regeringens eksportfremstød ikke lægger op til, at dansk erhvervsliv kan holde tempoet i energieksporten fra perioden 2015-2020: Eksporten vil stige med 30 mia. på fem år, mens den kun vil stige med 40 mia. i de næste ti år.

Det hører med til historien, at DIs estimat blev lavet på ryggen af de tyske ambitioner for Energiwende, som ikke er blevet gennemført så hurtigt, som man oprindeligt antog.

»Det her er vores bedste skøn i forhold til den dialog, vi har haft, og hvad der er realisme forbundet med. Man kan sætte et tal, der er så højt som muligt, men det afgørende må også være, at når man sætter et tal og et mål, at man også vurderer, at det er realistisk,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Er det så uambitiøst?

»Jeg synes, det er meget ambitiøst at ville fordoble eksporten af energiudstyr fra 70 mia. kr. til 140. mia. kr. - og det vil betyde, at der vil være en relativ stejl kurve alligevel, og det vil kræve en mega-indsats,« siger ministeren.

Erhvervslivet virker til at være enige med ministeren i, at målet - på trods af kurvens aftagende hælning - er ganske ambitiøst. Over for Dagbladet Børsen udtrykker såvel Vestas som ABB tilfredshed med den nye eksportstrategi og de mål, er er blevet sat. Ligeledes bakker både DI og Dansk Energi op om eksportstrategien.