Regeringen vil anbefale, at julefrokosterne aflyses – »Det sætter virksomhederne i en meget usikker situation«

Flere medier rapporterer, at regeringen vil indføre anbefalinger om, at man aflyser årets julefrokost. Så længe der er tale om en anbefaling, har virksomhederne ikke udsigt til kompensation.

Det forventes, at regeringen på et pressemøde vil anbefale, at store arrangementer som julefrokoster aflyses. Det vil sende virksomhederne ud i en »meget usikker situation«, da de ikke er sikret kompensation for tabt omsætning, så længe der er tale om en anbefaling. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man ikke allerede afholdt årets firmajulefrokost, lader det til, at man skal kigge langt efter snapsen og julemaden.

Flere medier rapporterer nemlig, at regeringen vil anbefale, at man aflyser større forsamlinger og begivenheder som for eksempel julefrokoster.

Meldingerne resulterer allerede nu i flere aflyste arrangementer, og det kan efterlade en lang række af virksomheder med store regninger for varer, personale og lokaler. Det har fået flere erhvervsorganisationer til at opfordre til, at virksomhederne bliver kompenseret.

»Jeg synes kun, at det er rimeligt, at når man beder oplevelsesøkonomien om at holde for igen, så bliver de kompenseret for det,« siger vicedirektør i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein.

Men så længe, at der fra regeringens side kun er tale om anbefalinger, har virksomhederne ikke noget juridisk krav på kompensation. Det fortæller juraprofessor på SDU Frederik Waage.

»Den praksis, man har fulgt hidtil, har konsekvent været, at så længe der ikke er tale om et forbud, men kun en anbefaling, får man ikke nogen kompensation,« siger Frederik Waage.

Hvis der i stedet er tale om regulære nedlukninger i medfør af epidemiloven, har man generelt koblet restriktionerne sammen med en hjælpepakke, så de tvangslukkede virksomheder kompenseres.

»Vi har haft en tradition for, at der følger kompensation med, når der er tale om tvangsnedlukninger. Det har vi for eksempel set tidligere med nattelivet. Men politikerne har traditionelt ikke koblet hjælpepakker sammen med anbefalinger, og det sætter virksomhederne i en meget usikker situation,« siger Frederik Waage.

Normgivende

Selvom der udelukkende vil være tale om anbefalinger, har det en stor effekt på virksomhedernes forretning. En stor del af de virksomheder i eventbranchen, der er organiseret under SMVdanmark, har allerede modtaget aflysninger, fortæller Mia Amalie Holstein.

»I min optik er det en styring gennem normer og ikke gennem lov. Men det har fuldstændig samme effekt,« siger hun.

Men når det kun er en anbefaling, kan kunderne jo vælge at følge den anbefaling eller lade være. Giver det så ikke mening, at staten ikke som udgangspunkt åbner pengekassen?

»Hvis staten ikke havde sagt noget om julefrokoster, og folk selv havde valgt det fra, var det fair nok. Så er det markedet, der bør indstille sig. Men min pointe er jo, at det er et politisk valg, at det er den her branche, der skal holde for. Man kunne have valgt at reducere smitten på mange andre måder. Og når det er et politisk valg, at virksomhederne bliver bedt om at vise ansvar for samfundet, så mener jeg også, at der bør følge kompensation med.«

Men er det ikke fair nok, at det er sådan en ting som julefrokoster, man laver restriktioner for? Nogle vil jo mene, at det er vigtigere, at børnene kan komme i skole …

»Jo jo, og det politiske valg er de også velkomne til at tage. Men det er ikke gratis, og det skal aldrig være gratis, at man lukker en del af en branche helt eller delvist ned. Det bør være et grundlæggende retskrav, at man bliver kompenseret,« siger Mia Amalie Holstein.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde onsdag kl. 18.30. Her forventes det, at de endelige restriktioner og anbefalinger vil blive præsenteret.