Regeringen vil afskaffe udskældt forurenings-afgift

Regeringen vil bruge 240 millioner kroner allerede næste år på at afskaffe den udskældte NOx-afgift, erfarer Berlingske.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen tirsdag fremlægger sit udspil til en finanslov for næste år, vil den lægge op til helt at afskaffe den såkaldte NOx-afgift, der koster dyrt for danske virksomheder, som udleder de miljøskadelige NOx-partikler ved afbrænding af brændsel. Det skriver Berlingske.

Afgiften, som blev kraftigt forøget under den tidligere regering, er blevet kritiseret for at påføre industrivirksomheder alt for store byrder i forhold til de miljøgevinster, den højere afgift medfører.

Afgiften vil blive afskaffet med virkning fra 1. juli 2016, og regeringen afsætter derfor 240 millioner kroner til formålet allerede næste år.

Initiativet er en del af regeringens finanslovsudspil, som mandag aften er blevet sendt til medlemmerne af Folketingets Finansudvalg.

Berlingske erfarer, at der i udspillet samlet set er besparelser på 6,6 milliarder kroner, som kan bruges til nye initiativer.

Og afskaffelsen af NOx-afgiften er ikke det eneste initiativ for dansk erhvervsliv, som regeringen har med i sit udspil.

Regeringen lægger således også op til at bruge 180 millioner kroner næste år på at afskaffe reklameafgiften, ligesom den vil bruge 570 millioner kroner på en såkaldt erhvervsbeskatningsreform, der blandt andet skal gøre det lettere at overdrage virksomheder til erhvervsdrivende fonde i forbindelse med generationsskifte.

Derudover vil regeringen bruge 600 millioner kroner på at genindføre den såkaldte formueskattekurs, som giver lempelige skatteforhold i forbindelse med overdragelse af aktier. Formueskattekursen blev ellers afskaffet af den tidligere regering.

Endelig vil regeringen afsætte 40 millioner kroner til en øget eksport- og erhvervsindsats.